Annons:

Premium

Efter en svag sommar och storbrand – nu måste Liseberg spara

– Vi har en kostnadskostym som vi löpande måste justera, säger vd:n Andreas Andersen till DN. Samtidigt står det klart att vattenparken Oceana återuppbyggs med rutschkanor som har svårare att fatta eld.

Efter en lång följd av år med goda överskott slutade fjolåret på Liseberg med en förlust på 64 miljoner, 140 miljoner under budget, delvis med hänvisning till ”en av de regnigaste somrarna på länge” där man hade svårt att snabbt dra ner på kostnaderna.

Budgeten för i år, före branden på Oceana, var satt till ett underskott på 41 miljoner och en prognos före sommaren pekade mot minus 45. Skälet till att budgetera ett minus förklarar Liseberg med prissänkningar och kostnader för att öppna Oceana.

Efter en svag sommar och storbrand på Oceana måste Liseberg spara. Var och hur mycket är ännu oklart. Fackliga förhandlingar har inte inletts, men förslag förbereds.

LIsebergs nya hotell med över 1000 bäddar.

Visserligen har det nya hotellet Grand Curiosa, som kostade 1,2 miljarder att bygga, legat på 96 procents beläggning i juli och enligt ledningen ser augusti också bra ut.

Andreas Andersen, vd Liseberg

– Bekymret med hotellet uppstår ju när Liseberg inte har öppet, det var där vattenparken skulle bidra. Därför blir bekymret större nu och sammantaget behöver vi anpassa kostnadskostymen, säger Andreas Andersen till DN.

I den preliminära tidsplanen ska Oceana stå klart 2026 rapporterar DN