Susanne Andersson, vd på Visit Swedens svar på kritiken
Som vi svarat de som hört av sig med frågor kring kalendern efter Expressens inslag så har vi alltid börjat med att be om ursäkt om någon med en annan trosuppfattning eller som firar en annan tradition känner att vi inte har visat respekt eller hänsyn. Det är aldrig vår avsikt utan vi värdesätter mångfalden i våra gemenskaper.
Bakgrund till Högtidskalendern
Visit Swedens Högtidskalender 2025 är främst framtagen för turism- och besöksnäringen, för att öka företagens kunskaper om hur de kan marknadsföra och utveckla sina erbjudanden kring högtider som firas i Sverige av 50 000 personer eller fler. Det är beklagligt att artikeln inte lyfte detta.
Under åren av pandemin tilldelades Visit Sweden, som är statens marknadsföringsbolag för resmålet Sverige, uppdraget att marknadsföra Sverige till den svenska marknaden. Då stora delar av resandet drastiskt förändrades, genomfördes under 2021/2022 följeforskning på Visit Swedens Svemesteruppdrag, med specifikt fokus på människor med utländsk bakgrund.
En forskarstudie från Lunds Universitet visade att semestrandet och resandet i Sverige skiljer sig mycket inom gruppen personer med utländsk bakgrund, det vill säga att den är inte på något sätt en homogen grupp. Rapportens syfte var att bidra till att öka kunskapen om hur svensk besöksnäring kan förbättra sina kunskaper för att nå ut till en bredare målgrupp genom att skapa mer inkluderande kommunikation om utbudet från destinationen Sverige.
Som en följd av detta initiativ skapades en ”Högtidskalender”, 1:a utgåvan var 2022, som lyfte fram högtider firade av över 50 000 människor i Sverige. Detta initiativ syftade till att inspirera turismnäringen att utveckla nya affärsstrategier och erbjudanden. Och just målgruppsanpassa sin marknadskommunikation i ett samhälle med kundgrupper med olika kulturarv.
Det är alltså inte en lista över alla högtider som firas i Sverige.
Vi ser nu över möjligheten att fylla på kalendern med även fler viktiga högtider men vill även lyfta upp att i vårt dagliga arbete med att synliggöra Sverige för den internationella målgruppen lyfter vi självklart upp både judiska och samiska högtidsdagar även om dessa inte finns med i högtidskalendern som är framtagen i ett annat syfte.
Fakta Visit Swedens högtidskalender
Med nya Högtidskalendern vill Visit Sweden öka svenska företags kunskap om hur de kan marknadsföra och utveckla sina erbjudanden kring de högtider som firas i Sverige.
Högtidskalendern är främst framtagen för turism- och besöksnäringen, men kan användas av alla verksamheter och organisationer som vill utveckla sitt arbete och sin kommunikation kring olika högtider.
En kommentar