Annons:

Premium

Mitt i momsfajten tar RK Travel ut 28 miljoner ur bolaget

Den bittra momsstriden mellan Rolfs Buss och RK Travel går vidare i hovrätt och tingsrätt. Då har RK lättat på kassan och delat ut 28 miljoner kronor till ägarna efter att ha fått 19 miljoner i statsstöd. ”Vi har betalat tillbaka våra förvärvslån”, säger RK Travels vd Göran Grell. Av: Leif Holmkvist.

Två rättsprocesser inleds snart i Göteborg, en i hovrätten och en i tingsrätten. I båda fallen anklagar Rolfs Flyg & Bussresor sin leverantör RK Travel Group för att ha lurat sina kunder på mångmiljonbelopp. Processen är av stort principiellt intresse för researrangörer som köper tjänster av underleverantörer utomlands.

Striden handlar enkelt uttryckt om att RK Travel låtit Rolf Buss betala 110 procent av den moms som bolaget sedan fått tillbaka i flera EU-länder. I sista ändan har Rolfs resenärer betalat mer än de borde för resan och RK Travel kunnat höja sina marginaler.

Foto: Christian Holmedal/ Rolfs Flyg & Buss

Givetvis är det krångligare på detaljnivå med tolkningar av EU:s momsdirektiv för tjänster och formuleringar i kontrakten mellan bolagen. Men helt klart står att det gått till så här:

# RK bokar paket med hotell och aktiviteter i exempelvis Tyskland och betalar för tjänsterna inklusive tysk moms på 19 procent.

# Rolfs köper resepaketen och betalar RK:s pris inklusive den tyska momsen plus ett avtalat påslag om 10 procent.

# RK begär och får tillbaka den tyska momsen.

RK Travel har anlitat skattejurister i det globala konsultbolaget VAT IT, som specialiserat sig på återvinning av moms och hittat ett kryphål i implementeringen av EU:s skattedirektiv. RK har sedan kunnat få tillbaka moms även i Danmark, Österrike, Kroatien, Estland, Nederländerna, Italien och Storbritannien.

Enligt Travel News källor kan RK ha fått tillbaka över 50 miljoner kronor under åren 2013 – 2020, då kryphålet täpptes igen av en lagändring.

För några år sedan upptäckte Rolfs Buss att RK fick tillbaka de momspengar som redan låg på de betalda fakturorna. Rolfs Buss pekade på kontraktet som sade att bolaget skulle betala RK:s ”slutgiltiga inköpspris” plus 10 procents påslag och krävde momspengarna tillbaka.

– Slutgiltigt pris är det som blir när RK fått tillbaka momsen, hävdade Rolfs Buss vd Emanuel Karlsson. Vi har betalat åtskilliga miljoner för mycket. Pengarna borde hamna hos tyska staten.

När parterna inte kunde komma överens tog Rolfs Buss frågan till skiljeman, som gav Rolfs rätt i sak. Men sedan ansåg skiljemannen att RK handlat i god tro och därför inte behövde betala tillbaka pengarna. Det anser Rolfs Buss ligga utanför skiljeförfarandet och har därför överklagat utslaget till hovrätten. Dessutom har Rolfs stämt RK i tingsrätten för de belopp som inte var föremål för skiljedom. Huvudförhandling i båda målen väntas efter nyår.

RK:s har hävdat en skyldighet att fakturera moms, men också rätten att återfå större delen av momsen på tjänster som konsumeras i besökslandet.

Rolfs Buss yrkande i hovrätten är att skiljedomen upphävs samt återbetalning av 10 746 348 kronor plus ränta från 2013 och framåt för respektive år. RK Travel bestrider yrkandet.

Om hovrätten skulle döma till Rolfs Buss fördel kan RK Travel bli skyldig att återbetala betydande belopp även till andra kunder. Men på en extra bolagsstämma den 8 september beslutade RK Travels ägare om en extra vinstutdelning på 28 miljoner kronor.

Det skedde omedelbart efter att karenstiden för utdelning i bolag som uppburit statligt stöd under pandemin löpt ut den 1 september. RK Travel har fått omkring 19 miljoner i statligt stöd.

Göran Grell, vd och delägare i RK Travel, säger sig inte veta hur mycket företaget riskerar att få betala tillbaka:

– Nej, vi har inte räknat på det. Och jag tror inte att det sker. Men vi har lämnat den sista inlagan till rätten nu.

Varför höll ni extra bolagstämma den 8 september och delade ut 28 miljoner?

– Vi har betalat tillbaka våra förvärvslån som vi haft inom koncernen nu när räntan gått upp, samt de uppskov med skatter som vi haft efter pandemin och som legat som en buffert i företaget.

Och det skedde så snart utdelningsförbudet löpt ut?

– Ja, vi har inte kunnat göra det innan. Vi har haft ett fantastiskt resultat i år. Och vi har gjort rätt för oss mot staten.

Finns det pengar i bolaget om ni ändå skulle förlora i rätten?

– Ja, det är ingen risk att vi står på bar backe. Vi tar ansvar för bolaget.

RK Travel Groups ägarbolag Travel Finance Sweden, som får 28 miljoner i utdelning, hade vid ingången av 2022 långfristiga skulder till kreditinstitut på 9 miljoner kronor.

Text: Leif Holmkvist