Nobis-koncernens huvudkontor i Nacka Strand brukar inte få externa gäster. Ett bevis på detta är att det inte går att nå bolaget via porttelefonen på gatan. Men er utsända kommer ändå in via en portkod på SMS och kan ta hissen upp till andra våningen.
Från sitt skrivbord, förstås i ett hörnrum, har vd Alessandro “Sandro” Catenacci en enastående utsikt över Stockholms hamninlopp. På andra sidan vattnet finns Djurgården med diamanter som Wallenbergfamiljens representationsvilla Täcka udden och Bonnierfamiljens högkvarter Nedre Manilla.
Jag får först en caffe latte av Sandros ständiga assistent Lena Månsson och därefter får mitt intervjuoffer sin espresso eftersom “den ska vara så het som möjligt”. Håret och skägget är som vanligt perfekt ansatt, men kanske en aning mer vitt än förra gången vi sågs för en intervju i mars 2019. De skräddarsydda kläderna är eleganta utan att vara pråliga, såsom det anstår en italienare med stil och klass. Handslaget är rejält, men ändå varmt.
Förra gången vi träffades var på Nobis-kontor på Skeppsholmen i samma länga som turistbolaget Strömma. Men sedan dess har vd flyttat två gånger. Först till Fabrikörsvillan i Nacka Strand och sedan till detta kontor som ligger ett hundratal meter bort precis vid kajkanten. Det förra kontoret brann ner till grunden för ett år sedan.
– Det började brinna i en takfläkt och brandkåren trodde att de kunde släcka elden, men det kunde de inte så huset brann ner till grunden.
Sandro verkar inte sakna att arbeta i Stockholms city, han bor sedan länge i Nacka på andra sidan motorvägen och har bara fem minuter cykelresa till jobbet.
– Jag tröttnade på att sitta i bilköer. Jag har en elcykel och kommer in till stan på mindre än 30 minuter. Till jobbet tar det bara fem minuters cykeltur.
Allt började med att Sandro tjugo år gammal öppnade krogen Caina på Folkungagatan med sin pappa. “Han var en duktig kock och jag gjorde allt annat. Jag byggde krogen med mina egna händer”, har han sagt i tidigare intervjuer.
Sedan dess har det rullat på och Sandro Catenacci är idag en av Sveriges största och mäktigaste spelare i Travel News bevakningsområde.
Nobiskoncernen består idag, 37 år senare, av ett antal hotell och restauranger. Och inriktningen är tydlig.
– Vi vill vara “up scale”, säger Sandro.
Den mest anrika juvelen i kronan är Operahuset som Sandro 26 år gammal, förvärvade av Werner Vögeli, Jan Ling, Sven Åkerstrand och Pelle Månsson som i sin tur hade köpt av Tore Wretman 1974. ”Pizzabagare köper Operakällaren”, stod det i Expressens rubrik i december 1987 när affären avslöjades. För att delfinansiera köpet såldes en tavla från entrén till Operakällaren, något som gjorde finkännare upprörda.
”Ny åldersgräns på Café Opera är 24 år med fokus på äldre gäster
I huset ingår nattklubben Café Opera som då var sin tids i särklass hetaste ställe. Sedan dess har glansen falnat betydligt. I början på nollnolltalet brukade min dåvarande tidning DN på stan återkommande håna Café Opera. Men Catenacci hade svar på tal och portade undertecknad i 20 år. Det sattes upp en plakett bredvid dörren och alla tidningar skrev om detta. Länge trodde jag att detta skulle vara det enda bestående minnet av min publicistiska gärning, men så blev det inte.
Plaketten är borta sedan länge och jag är åter välkommen i huset.
På senare tid har nattklubben fått uppmärksamhet eftersom man släppt in väldigt unga gäster som sedan blivit alldeles för berusade och svinat ner på nattklubben och utanför i Kungsträdgården. För två år sedan fick Café Opera varningar för ”brister i ordning och nykterhet” och man var snubblande nära att förlora tillståndet att servera alkohol, rapporterade Expressen i september förra året.
– När de uppmärksammade detta var vi redan medvetna om problemen och gjort åtgärder. Vi hade redan börjat renovera lokalerna. Det är vi klara med nu. Ny åldersgräns på Café Opera är 24 år med fokus på äldre gäster. Vi har ett nytt koncept med underhållning och internationella dj-er. I dagarna kommer Gipsy Kings och spelar, säger Sandro Catenacci och verkar inte speciellt orolig.
Själv är han ingen nattklubbsräv och har i en tidigare intervju med mig berättat att han helst går och lägger sig klockan 22. Trots att jag besökt hans restauranger ett otal gånger har jag aldrig sett honom i matsalen.
Operahuset mitt emot Stockholms slott är en anrik byggnad. Men gamla hus är sällan kompatibla med moderna krav på en trygg och praktisk arbetsplats. Bland annat scenverksamheten på Kungliga Operan har länge klagat på lokalerna som behövs renoveras. Förra året dog en scentekniker som hade jobbat på Kungliga Operan i över 35 år av ett fall från hög höjd.
Ibland har det talats om att riva den befintliga byggnaden och skapa något nytt. Men oftare har det sagts att hela huset ska stänga i minst sju år och att alla stammar ska bytas ut. Men det senaste budet är det rakt motsatta. Åtminstone vad gäller Nobiskoncernens restauranger i huset: Operakällaren, Café Opera, Operaterrassen, Operabaren och Bakfickan. De ska hålla öppet även om stammar i huset byts ut.
– Det har varit en massa snack fram och tillbaka om detta, men nu har vi bestämt oss för att släppa detta och köra. Vi har förlorat en massa år.
Nattklubbskulturen har förändrats mycket sedan Café Operas glansdagar på åttiotalet. Den stora raggningssplatsen har flyttat till nätet och appar som Tinder.
– Förr kunde det vara kö utanför Café Opera klockan 22:30, så ser det inte ut idag. Det kommer nya koncept som Dinner Shows med hög musik och dans när man äter. Vi kommer att fortsätta att utveckla koncept för detta, säger Alessandro Catenacci.
Dagen efter vårt möte skickar Nobis ut ett pressmeddelande med rubriken: “Café Opera introducerar nya musikkoncept”.
”Förra året omsatte man 900 miljoner och tjänade 37.
– Det är alldeles för lite, tre procent på omsättningen är felräkningspengar”
En tidigare skandal i huset var när Alessandro Catenaccis bror Stefano anklagades för sexuella trakasserier och tvingades lämna sin post kökschef för Operahuset och kunglig hovtraktör. Han blev aldrig dömd för något brott eller än mindre åtalad, men han har idag lämnat Sverige och driver restaurangen Caos i Marbella i Spanien. Operakällarens nya kökschef heter Viktor Westerlind. Operakällaren har trots chefsbytet behållit sin stjärna i Guide Michelin.
Westerlind har även fått ta över som ansvarig för maten vid de kungliga middagarna och han lagade maten senast när president Marcon var här på statsbesök. Men än har Westerlind inte fått titeln hovtraktör.
Stefano Catenacci var tidigare delägare i Nobis, men har idag inga aktier i bolaget enligt ägarlistor från Eivora. Enligt dem äger Sandro 60 procent av bolaget och hans vice vd Dennis Johansson 7,5 procent. Resten av aktierna ska vara fördelade till Sandros fem barn, men hur stora delar de har framgår inte av de dokument vi har tagit del av. Tanken på sikt är att barnen ska ta över och driva verksamheten vidare. Alla fem barn, Gustavo, Alessia, Filippo, Alberto och Matteo arbetar i företaget i olika positioner
Planen var alltså att de skulle ta över mer av firman, men det kom som bekant en pandemi emellan. Och därefter en kraftig inflation. Enligt Sandro har hyror och fastighetsskatt gått upp med 11,5 procent. Det har lett till ökade kostnader i koncernen på 40-50 miljoner. Förra året omsatte man 900 miljoner och tjänade 37.
– Det är alldeles för lite, tre procent på omsättningen är felräkningspengar, säger Sandro och slår ut med armarna.
Det är de nyöppnade enheterna som drar ner resultatet: nya hotellet Blique by Nobis på Gävlegatan i utkanten av Vasagatan på gränsen till Solna har en bit till svart siffror. Där blev förlusten 20 miljoner enligt Sandro, trots en omsättning på 120 miljoner. Totalt har man investerat 90 miljoner i Blique by Nobis sedan öppningen i april 2019.
”Det ska finnas en charm och sexighet för att jag ska gå igång. Vi gör inte kedjehotell”
Även det ganska nya hotellet i Köpenhamn som öppnade i september 2017 med 75 rum går fortfarande back. I Köpenhamn hade Nobis även ett större projekt under projektering med 320 rum. Men det lyckades man krångla sig ur, enligt Catenacci.
Men han ser ljuset i tunneln när det gäller de senaste nytillskotten. Inredningen på Blique leasas och snart går avtalet ut och då äger man sina möbler och blir av med kostnader på 17-18 miljoner.
Inredning och design på de flesta av Catenaccis hotell görs av Gert Wingårdhs arkitektkontor. Idén är att göra det så bra som möjligt från början så att man inte behöver hålla på med små renoveringar.
Planen enligt Gert Wingårdh vilket arkitekten berättade utförligt om på Travel News Business Forum i Göteborg förra året är att inredningen ska vara så tidlös att den står sig över en mycket lång tid.
De två Nobis-hotellen på Mallorca är skapade efter denna princip. Det första är ett fyrstjärnigt hotell i en gammal olivoljefabrik. Högst upp i huset finns ett torn och när man såg att ett handelsskepp var på väg in i hamnen sprang man ner och sålde sin olja.
Förutsättningen för att Nobis ska vara intresserad av att öppna ett hotell är som sagt att det är up scale.
Vad innebär då detta?
– Det ska finnas en charm och sexighet för att jag ska gå igång. Vi gör inte kedjehotell. Jag sätter upp fingret i luften och känner efter. Det är viktigare än vad revenue managers tror, säger Sandro och ler stort.
En plats som han tror stort på är nya Slussen. Han har redan bokat plats för en 850 kvadratmeter stor restaurang under Guldbron. Den ska öppna senast i februari 2026, men prognosen säger att detta kan ske redan under hösten 2025. Då ska det mesta av renoveringen av Slussen vara klar. Det som i dag är kaos ska bli en mötesplats i samma division som Stureplan och Kungsträdgården. Totalt ska ett tjugotal restauranger öppna i området, många med fantastisk utsikt mot Saltsjön och över de bassänger i Slussen som kommer att reglera vattennivån i Riddarfjärden. Sandro visar en film på sin dator som är imponerade.
– Det kommer att bli en fantastisk plats med unik närhet till vattnet. Vi utnyttjar inte vattnet fullt ut som vi borde göra i Stockholm. 400 000 personer passerar här varje dag. Detta kommer att bli ett nytt hjärta i stan som även kommer att liva upp Gamla stan. Redan nu händer det grejer där med ett nyöppnat Fabrique och Bröd & Salt. Jag hoppas att Stockholm ska bli mer som Amsterdam och Köpenhamn. Där är det vatten överallt och du kan bada mitt i stan i Köpenhamn.
Sandro har som sagt arbetat i besöksnäringen i över 40 år och varit med om ett pärlband av stora kriser. Under den första stora krisen i början på nittiotalet gick en tredjedel av landets hotell i konkurs och många togs över av bankerna. Det lär inte hända igen.
– Situationen ser helt annorlunda ut i dag. Bankerna har fattat att det inte finns någon annan som kan driva hotellen. Kreditmarknaden ser också helt annorlunda ut, med mycket fler aktörer.
Men att som många startup-bolag de senaste åren låna pengar till mycket låg ränta är inget för Sandro.
– När räntan var en procent kostade det en miljon om året att låna 100 miljoner. Det är inte mycket, men det blir väldigt stora problem om banken vill ha tillbaka sina pengar eller höjer räntan…
Någon risk att dagens hotellfastigheter ska återgå till att bli kontor ser han inte heller.
– Det är en enorm investering att sätta in 200 badrum i en fastighet. Att dra ut dem gör man bara inte. Vad jag vet har det bara hänt en enda gång i Sverige de senaste 30 åren och det var när hotell Lydmar flyttade ut från Sturegatan.
En mindre enhet i Nobis är Stallmästaregården i Hagaparken. Även här finns utbyggnadsplaner tillsammans med fastighetsägaren Anders Bodin. Det ska bli fler hotellrum än de 49 som redan finns, nya moderna konferenslokaler och ett SPA.
Processen att få bygga ut en fastighet från 1600-talet har tagit 10 år. Även här är Gert Wingårdhs arkitektkontor ansvarigt.
När vi pratar om framtiden blir Sandro Catenacci mer hemlighetsfull. Några stora expansionsplaner finns inte i pipeline.
– Om du säger att vi har 100 hotell om tio år är det fel, men om du säger tio hotell till om tio år så är det mer troligt.
Var dessa ska hamna vill han inte precisera, men att det kan bli utanför axeln Stockholm-Köpenhamn-Palma är inte omöjligt. Alltså både i Sverige och utomlands. Utanför Sveriges gränser har lyx-marknaden exploderat efter pandemin.
– Rumspriserna har gått från 5000 kronor per rum till 10 000 kronor, det har hänt i London, New York, Milano och på Palma, men tyvärr ännu inte i Stockholm.
”Hotellet har två innergårdar vilket är mycket ovanligt. Det var från början en för kvinnor och en för män”
Koncernens senaste enhet på Mallorca: Nobis Hotel Palma, kvalar in i denna exklusiva division. Hotellet ligger i området Catalina och är ett gammalt arabiskt palats med anor från 1100-talet. Hotellet är femstjärnigt och har 37 rum och sviter. De senare kostar från 3000 euro att bo i per dygn.
– Hotellet har två innergårdar vilket är mycket ovanligt. Det var från början en för kvinnor och en för män. Det är en helt unik fastighet. Vi har en stor restaurang och när vi invigde var de flesta gäster locals.
Fastigheten ägs av en Inditex investeringsfond. Pengarna kommer från det globala klädföretaget Zara. De har 3-4 miljarder euro i kassan och vill gärna öppna fler hotellenheter med Nobis. Ansvarig för Inditex är Amancio Ortega som startade Zara med vagn som han sålde kläder från. Idag är han 87 år och en av världens rikaste personer. Uppenbarligen är Amancio nöjd med Nobis Hotel Palma för han har sagt till Sandro att det gärna får finnas fler liknande hotell.
Vi byter spår en sista vända. I samband med Svenska Brasseriers framtida börsintroduktion har det florerat rykten på stan att man skulle gå ihop med Nobis. Utifrån ett industriellt perspektiv vore detta helt rätt. De två bolagen omsätter ungefär en miljard var och har liknande gästprofil.
Båda bolagen emanerar utifrån Tore Wretmans restaurangarv. Namnet Nobis skapades av Tore Wretman som kallades sig själv Nobis-kocken när han var med i tv på sextiotalet. Wretman var Sveriges första kändiskock. Han ägde och drev även Svenska Brasseriers två flaggskepp Riche och Teatergrillen. Och när Tore Wretman skulle hyllas senast med en ny bok med anledning av 100 årskalaset så skedde detta på Teatergrillen 2016.
När jag för en fusion mellan Nobis och Svenska Brasserier på tal skrattar Sandro Catenacci högt.
– Jag och PG brukar träffas ibland och ta en kaffe och prata. Jag har stor respekt för hans arbete, han har gjort det jättebra med Svenska Brasserier. Men det är absolut inte aktuellt med ett samgående. Mina barn ska ta över Nobis och driva det i 40 år till. Minst.