Annons:

Premium

“Jobbannonsen var skriven för mig”

Pia Herrera är ny presschef i Sverige. Här svarar hon på Travel News klassiska på-nytt-jobb-enkät.

“Jag älskar att resa och med rötter i både Finland och Kuba rör jag mig både kortare och längre sträckor”

Grattis Pia Herrera, du är ny presschef i Sverige, varför valde kommunikationsdirektör Mads Brandstrup Nielsen dig tror du?

– Stort tack! Bäst svarar såklart Mads själv på frågan, men jag tänker att mina erfarenheter både från journalistiken och tidigare pressarbete har varit tungt i beslutet. Också att jag under intervjun nog lyckades visa vem jag är och vad jag kan bidra med till det befintliga teamet. Dessutom har jag insyn i och intresse av branschen, eftersom jag jobbat som SAS-flygvärdinna.

Varför valde du att tacka ja till SAS?

– Av en händelse såg jag jobbannonsen och kände ”den är ju skriven för mig!”. Det var den förstås inte, men som tur var gick det vägen.

Några av Travel News 50 000 läsare vet vem du är, men inte riktigt alla. Berätta!

– En del känner igen mig som tidigare SVT-programledare, eller som programledare för Karlavagnen, Sveriges Radio. Men resan till att bli presschef på SAS började måhända när jag som 20-åring blev reseledare på Vingresor. Därefter tog jag steget till att bli flygvärdinna – först på Spanair, sen Transwede och sist men längst tid på SAS. Jag älskar att resa och med rötter i både Finland och Kuba rör jag mig både kortare och längre sträckor. Med jämna mellanrum kommer jag att sitta på Arlanda och jobba. På så vis kommer jag närmare både markpersonal och flygande personal, och kan samtidigt njuta av själva miljön. När jag är ledig går jag gladeligen till gymmet där min PT Ali har hjälpt mig bli starkare än på årtionden. På helgerna syns jag vid någon fotbollsplan där jag hejar fram sonen och hans lag – också en härlig resa att hänga med på. 

“SAS är pålitligt! Servicen håller en hög och jämn nivå i allt från biljettbokning, incheckning med egen personal på Arlanda (som är min flygplats), fräscha flygplan och god ombordservice”

Vad gör en presschef hela dagarna?

– En presschef på SAS har att göra, och kul är det. Det är en krävande roll och än har jag inte kläm på allt. Men jag har hamnat i ett toppengäng med kollegor som stöttar och hjälper. Roliga är de också! Naturligtvis går jobbet ut på att hjälpa journalister som vill veta allt möjligt rörande SAS. Till stor del arbetar jag framåtsyftande, med sådant som står för dörren och som vi vet kommer att vara intressant för massmedia. SAS rekonstruktionsprocess har precis gått i mål, något som mina kollegor haft fullt upp med en lång tid. Själv kom jag in på sluttampen, men lärde mig ändå massor inför framtiden. Det känns som en fin tid att kliva ombord, nu när SAS står inför spännande och ljusa tider. Inträdet i SkyTeam är ett exempel.

Varför ska man flyga med SAS när det är fjärdedel av priset med Ryanair?

– Av flera orsaker, tycker jag som aktivt har valt att flyga med just SAS. Som resenär är jag villig att betala lite mer – om så ens är fallet – för hos SAS vet jag vad jag får. SAS är pålitligt! Servicen håller en hög och jämn nivå i allt från biljettbokning, incheckning med egen personal på Arlanda (som är min flygplats), fräscha flygplan och god ombordservice. SAS linjenät är massivt och turtätheten bra. För att inte tala om punktligheten.

Hur många Eurobonus-poäng har du?

– Vet ej, men historiskt tillräckligt många för att idag ha guldstatus. En gång i tiden låg jag på Diamant.

Kommer du att sakna public service och en fast statlig lön?

– Public service kommer alltid finnas kvar i mitt hjärta, men nu iakttar jag på avstånd. Vad gäller fast statlig lön hade jag en sådan senast när jag jobbade på Regeringskansliet för snart åtta år sedan.

“Som flygvärdinna på SAS lärde jag mig att samarbeta med så gott som vem som helst”

Vad lärde du dig som pressekreterare på Skatteverket? 

– Oj, det skulle ta en evighet att räkna upp, för jag lärde mig enormt mycket. Framförallt hur viktig funktionen av en bra pressavdelning är, skulle jag säga. En annan viktig lärdom är att uppgifter som faktiskt är fel lätt kan bli till sanningar när de publiceras i media, och att dessa felaktigheter ofta är omöjliga att få korrigerade.

Och som flygvärdinna på SAS? 

– Som flygvärdinna på SAS lärde jag mig att samarbeta med så gott som vem som helst – såväl kollegor som passagerare. Flödet av människor jag träffade var enormt. Jag blev också bra på att rekordsnabbt urskilja vilka jag synkade extra bra med. Att buntas ihop i ett begränsat utrymme där alla är beroende av varandra, det skapar något speciellt. Ofta hoppade vi över den där artighetsfasen för att kvickt komma till väsentligheter. Fortfarande umgås jag med personer jag flugit med en enda gång, men fick omedelbar kontakt med.

Reseindustrins största utmaning? 

– Reseindustrins största och mest spännande utmaning, tycker jag, är omställningen till hållbara flygbränslen. Samtidigt känns det coolt att kunna säga att SAS arbetar hårt för att minska klimatutsläppen, och att bolaget faktiskt är bland dem som går i bräschen för att utveckla ett hållbart flygande.

Namn: Pia Herrera

Titel: Presschef SAS, Sverige

Familj: Ja

Bor: Stockholm

Senaste resa: Havanna

Mitt viktigaste nyckeltal: ???

Favoritrestaurang i Sverige: Kommer inte på nån enväldig favorit, men jag har ätit väldigt gott Mäster Anders, också Nook när den ännu fanns. Och alldeles nyligen åt jag en ljuvlig middag på Tranan.

Favoritrestaurang i världen: ”Es racó d’es Teix” i byn Deiá på Mallorca var magisk, men stängde tyvärr i fjol.

App jag inte kan leva utan på resa: Svenska nyhets-appar

Flygbolag som jag åker helst med när det är fullsatt på SAS: KLM/Air France, eftersom de så många gånger tagit mig till Kuba

Favoritdestination: Jag låter som en papegoja: Havanna!

Min drömresa: I bil från kust till kust i USA.

Detta vet vi inte om dig: Jag drömmer om att bli låtskrivare.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024