Annons:

Premium

“Jernhusen verkar inom en framtidssektor”

Peter Lind är statliga Jernhusens nya affärsområdeschef för stationer. Alltså ansvarig för vad som händer på Stockholms, Göteborgs och Malmös station plus ytterligare 33 stationer och 135 vänthallar. Här svarar på Travel News klassiska på-nytt-jobb-enkät. 

“Tågresandet ökar i Sverige och här har Jernhusen både en möjlighet och ett ansvar att locka fler människor att resa hållbart”

Grattis Peter Lind, du blir Jernhusens nya affärsområdeschef för stationer. Varför valde Biljana Pehrsson, vd för Jernhusen. dig tror du? 

– Tack, det känns både spännande och roligt med det nya uppdraget. Jag fick rollen bland annat tack vare min långa erfarenhet av kommersiella fastigheter och tillväxtprojekt – det händer mycket i Jernhusens fastighetsbestånd just nu och jag ser fram emot att bidra till det. Jernhusen verkar inom en framtidssektor, järnvägen, där stationerna är betydelsefulla för att människor ska kunna välja att resa hållbart med tåget både i dag och i morgon. Det ska bli fantastiskt roligt att tillsammans med alla kunniga och engagerade medarbetare, verka för att stärka stationernas roll i landets städer med attraktiva mötesplatser, kontor, restauranger, butiker och hotell. Och att göra det med stort fokus på både kunder och besökare för att skapa en bra upplevelse och helhet. 

Varför valde du att tacka ja till Jernhusen? 

– Jag har varit drygt 20 år på Humlegården Fastigheter AB och har trivts fantastiskt bra i alla mina roller. Samtidigt är jag redo för något nytt och att axla rollen som affärsområdeschef för Jernhusens stationsaffär är en möjlighet som inte går att tacka nej till. Det som lockade mest med rollen som affärsområdeschef stationer är att tillsammans med de kompetenta och engagerade medarbetarna på Jernhusen få vara med och bidra till våra kunders och deras kunders positiva upplevelse av Jernhusens platser. Tågresandet ökar i Sverige och här har Jernhusen både en möjlighet och ett ansvar att locka fler människor att resa hållbart med tåg. Det gör vi genom att se till att dagens resenärer och besökare får en så bra upplevelse som möjligt, något jag ser fram emot att vara en del av och bidra till. 

Några av Travel News 50 000 läsare vet vem du är, men inte riktigt alla. Berätta! 

– Jag har en lång bakgrund från fastighetsbranschen. Jag började inom projektutveckling. År 2003 anställdes jag som Projektchef på Humlegården Fastigheter AB. Mellan åren 2010-2018 ansvarade jag för den kommersiella förvaltningen av Humlegårdens bestånd i Stockholm city och mellan 2018 och 2022 ansvarade jag för hela den tekniska och kommersiella förvaltningen. Mitt senaste uppdrag inom Humlegården har varit att ansvara för utvecklingen av en ny stadsdel i Södra Hagalund i Solna – faktiskt inte så långt ifrån Nordens största depå, som ägs av Jernhusen. 

Vad gör en affärsområdeschef för stationer hela dagarna? 

– När jag börjar på Jernhusen kommer mitt främsta fokus att ligga på att lära känna verksamheten och affärsområdets medarbetare. Stationerna har en viktig roll i samhället och jag ser fram emot den bredd som uppdraget medför. Stationer är fastigheter i väldigt attraktiva lägen, med stora flöden och som berör många människors vardag.  

Som chef för affärsområdet är jag med och driver utvecklingen och förvaltningen av dessa fantastiska fastigheter. Extra mycket ser jag fram emot att stärka erbjudandet på våra stationer, att fortsätta jobba för att stationerna ska vara attraktiva, trygga och välkomnande och ytterligare utveckla förvaltningen, inte minst genom ett stort kundfokus och möjligheterna som digitaliseringen medför. Jag ser jag även fram emot den viktiga samverkan som krävs både inom bolaget och lokalt i de samhällen där stationerna utgör en viktig roll.  

Vad kan du om tågtrafik? 

– Mina kunskaper inom fastighetsbranschen är djuplodande men tågbranschen är delvis ny för mig. Jag är likt många andra en van tågresenär och det ska bli spännande att sätta mig in mer i järnvägsbranschen ur ett professionellt perspektiv.  

“Att stationer blir en plats dit hemlösa och socialt utsatta personer ofta kommer är därför inte konstigt”

Det finns många uteliggare på Stockholms central. Varför ska Jernhusen ansvara för dem? 

– Stockholms Centralstation, och stationer generellt, är offentliga platser som i de flesta fall ligger centralt belägna. Dessutom är de öppna större delen av dygnet. Att stationer blir en plats dit hemlösa och socialt utsatta personer ofta kommer är därför inte konstigt. Jag ser på hemlöshet och social utsatthet som en övergripande samhällsutmaning som bara kan lösas genom samverkan mellan olika aktörer. Hur Jernhusen arbetar med frågorna på djupet är en fråga som jag kommer att sätta mig in närmare när jag tillträder i början av nästa år.  

Stockholms station ska byggas om rejält. Är det verkligen nödvändigt? 

– Javisst är det spännande att Stockholms Centralstation kommer att utvecklas. Stationen är en plats med en fantastisk historia, ett kulturarv som ska värnas. Samtidigt ökar resandet i hela landet och Stockholms Centralstation är ett nav som självklart måste utvecklas för att kunna hantera en ökande mängd resenärer. Hur planerna för utvecklingen ser ut är en av många saker jag ser fram emot att djupdyka i när jag tillträder.  

Ni har ett hotell idag, Scandic Continental, Stockholm, finns det planer på fler? 

– Jernhusens kärnaffär handlar om att skapa förutsättningar för hållbart resande och godstransporter med tåg. Scandic Continental ligger i direkt anslutning till tågtrafiken och är en del av Jernhusens bestånd med avstamp i det. Med det sagt är stationer, depåer, kombiterminaler och stationsnära stadsutveckling Jernhusens kärnverksamhet. Om det blir fler hotell återstår att se. 

Reseindustrins största utmaning?  

– Frågan är mångfacetterad och olika beroende på vilket trafikslag man reser med. Pandemin innebar helt nya utmaningar för branschen som helhet förstås. Mer specifikt för tågbranschen behöver jag sätta mig in i närmare inför/när jag börjar mitt uppdrag.  

Namn: Peter Lind 

Titel: tillträdande affärsområdeschef stationer på Jernhusen 

Familj: Ja (fru och två vuxna barn) 

Bor: I lägenhet i Norra Djurgårdsstaden 

Senaste resa: Halmstad 

Favorit Nyckeltal: Flödestal – hur många som passerar en plats och när på dygnet flödena går upp/ner 

Ellery Beach Club X.

Favorithotell: I världen Crosby Street Hotel i NY – i Sverige får det nog bli Ellery Beach House   

Favorit Färjebolag: Trafikverkets färjelinje mellan Furusund, Yxlan och Blidö 

Favorit Reseapp: Booking och, om jag måste flyga, Flygresor

Flygbolag som jag åker helst med: BRA och KLM  

Favoritdestination: Blidö (landstället) alternativt Italien 

Min drömresa: Orientexpressen 

Detta vet vi inte om dig: Jag tycker om att jobba med händerna. Jag är en hejare på att bygga – senaste projektet var ett trädäck. Och så gillar jag att laga mat – min Saltimbocca är svårslagen.