Få hotellfastigheter i Stockholmsområdet innehåller mer historia än denna byggnad. Vid invigningen 1910 fanns här en av landets första hissar, privat telefon och vattentoaletter. Wilhelmina Skogh, sin tids rikaste kvinna, snålade inte när hon skulle bygga sitt hem: Villa Foresta. Kalksten transporterades in från hennes barndoms ö Gotland. Inspirationen till den medeltida borgen kom från resor i Italien och Rhendalen. Namnet Foresta är italienska och betyder skog.
Efter Skoghs död 1926 blev det med tiden hotell i fastigheten som byggts om och ut många gånger under årens lopp. Idag är behovet av en rejäl renovering av de hundratalet rummen stort. Den senaste hyresgästen var Scandic, men de ville inte satsa på verksamheten eller fastigheten.
Nu är målet att återställa den forna glansen och skapa en italiensk vinterträdgård i den gamla privatbostaden. Ett stort pool- och relaxområde ska byggas.
– Vi tror på detta. Om hamam och varma bad har funkat i hundratals år i Turkiet och Ungern så kommer den trenden här i Sverige att vara kvar länge än, spår nya ägaren Torbjörn Blomqvist när han pratar med Travel News.
Avtalet med fastighetsägaren Altira löper över 15 år.
– Tyvärr är de stora poolerna som Beatles badade i på sexitotalet sålda. Men vi ska bygga nya pooler, både utomhus och inomhus. Det finns fina valv inomhus som står tomma.
Den första maj nästa år är det tänkt att hotellet ska öppna igen med fräscha rum och konferenslokaler. Och första maj 2025 ska alla renoveringar vara genomförda och det nya spat vara på plats. Då ska det också finnas en ny stor restaurang som ska bli Lidingöbornas nya vardagsrum.
– Vi ser också Norra Djurgården som en viktig målgrupp, det är bara för dem att ta bron över vattnet till oss. Vi ska bli deras stadshotell.
Totalt finns det 11 000 kvadratmeter mark och fastighet på Foresta.
– Designmässigt är vi inte klara med hur allt ska se ut, men vi räknar med att det är klart snart. Fastighetsägaren håller på att renovera stammar och annat för att säkerställa driften av huset. Sen kommer vi in och vi vill att det ska bli mysigt. Och självfallet ser vi att Travel News Wilhelmina Skogh-priset delas ut här i framtiden, avslutar Torbjörn Blomqvist.