Av storstäderna minskade efterfrågan mest i Stockholm med -6 procent, följt av Malmö med -3 procent och Göteborg med -1 procent. Även utanför storstäderna minskade antalet sålda hotellrum tydligt, med drygt -4 procent.
– En inte helt oväntad utveckling med tanke på det ekonomiska läget, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita. Man ska dock komma ihåg att januari är lågsäsong på hotellmarknaden och att månaden präglades av fler lediga dagar än förra året.
– Just nu präglas utvecklingen av låg tillväxt, hög arbetslöshet, låg inflation och höga kostnadsnivåer. Vi ser också stora problem i den internationella ekonomin, med stor osäkerhet och lågkonjunktur som följd. Den serie räntesänkningar som Riksbanken hittills beslutat om har uppenbarligen ännu inte fått genomslag i hotellbranschen, eftersom det saknas tydliga tecken på en förväntad återhämtning, fortsätter Thomas Jakobsson.
– Risken finns nu att hushåll, företag och offentliga aktörer drar ner mer än nödvändigt. Min bedömning är att Riksbanken både bör och kan sänka räntan mer i det här läget. Dessutom bör regeringen återställa arbetsgivaravgifterna för unga, inte minst eftersom ungdomsarbetslösheten är rekordhög, avslutar Thomas Jakobsson i ett pressmeddelande.