Annons:

Premium

Lars Sandberg – numera en äkta Diplomat som ska omsätta 350 Mkr 2025

Lars Sandberg tröttnade på att mata duvorna och återvände till arbetslivet efter bara 1,5 års frånvaro. Sedan två veckor är den före detta pensionären numera koncernchef på den familjeägda lilla hotellgruppen Diplomat Collection. Travel News bokade in en intervju för att få veta mer. 

Hotel Diplomat är en svensk klassiker. Stämningen i foajen är densamma som Grand Hôtel några stenkast bort. Internationellt. Lyx. Kändisar. Amerikanska turister. På Strandvägen 7c finns en tidlös elegans som bara kan uppstå efter årtionde av konsekvent arbete med stil, service och kvalitet. I dörren möts jag av en ung man i uniform och vita handskar. Hans uppgift är att hjälpa gästerna med sitt bagage. Denna tjänst och valet parking är självklara ingredienser på lyxigare hotell i USA, Europa och Asien, men är ytterst främmande fåglar på svenska dito. Jag fortsätter in till receptionen till vänster och förklarar att jag har ett möte med Lars Sandberg. Receptionisten lyser upp och efter någon minut står huvudpersonen framför mig i en välstruken skjorta och elegant kavaj.


Diplomat Collection är en familjeägd hotellgrupp bestående av tre enheter: klassiska Hotel Diplomat på Strandgatan, Villa Dagmar, bredvid Östermalmshallen på Nybrogatan och det senaste tillskottet Villa Dahlia, vid Tegnerlunden i Vasastan. De två första är femstjärniga hotell, Villa Dahlia har blott fyra stjärnor. Det är svårt att skapa fler i betongkoloss från tidigt 70-tal
Lars Sandberg hade suttit i ägarbolagets styrelse sedan mars i år när han fick frågan att ta över vd-skapet efter Charlotta Olsson. Exakt varför hon, som tillträdde den 1 september 2022, inte är kvar i toppen får jag inget bra svar på.

Men vi börjar med Lars Sandbergs förflutna.
Han har många år bakom sig som hotelldirektör. Bland annat på Scandic och där öppnade två av kedjans signaturhotell Scandic by Haymarket i PUB-huset vid Hötorget och Scandic Grand Central i hörnet Vasagatan Kungsgatan. Men efter dessa storslagna invigningar blev det 4 år i fackföreningen LO:s tjänst. Sandberg blev fastighetsdirektör och var bland annat med om att kasta ut Stureplansgruppens konferensverksamhet ur Norra Latin och ersätta dem med en skola för diplomatbarn.
–  Stockholm International School ska absolut inte blandas ihop med den engelska skolan. Det är en internationell skola som för expats som vill flytta hit, tack vare skolan ska kunna göra det. Skolan har sedan tidigare lokaler vid Johannes kyrka , men de behövde flytta delar av verksamheten till (de behövde) större lokaler. Skolformen finns över hela världen och Eleverna följer samma läroplan om de flyttar som i deras gamla skola i exempelvis New York, förklarar Lars Sandberg.
Sandberg var inte den som fattade beslutet att Stureplansgruppen fick lämna LO:s fastighet under pandemin, men tycker att det var rätt beslut.
– Det är inte säkert att verksamheten kommer tillbaka på det sättet. Det var svåra tider under pandemin och mycket osäkert om konferensbranschen skulle återhämta sig till de nivåer som var innan pandemin.
I uppdraget för LO ingick också att vara hyresvärd för två Scandic hotell i området och sköta renoveringen av klassiska Folket hus ritat av Sven Markelius. Byggnaden är numera omdöpt till  House of People och ska öppna våren 2025. Uthyrnings- och konferensverksamheten ska facket denna gång skötas i egen regi i ett eget helägt dotterbolag. 

Det var 2011 som Lars Sandberg var värd och hotelldirektör när Scandic Grand Central (Haymarket by Scandic) öppnade våren 2016  med en storslagen fest över 1000 personer. Undertecknad minns detta generösa kalas mycket dans och värme. Att gå mellan facket och privata ägare tycks inte bekymra Sandberg det minsta.
Under sin tid på Scandic var han även ordförande i Visita Stockholm och Gotlands avdelning. Han minns ett gott samarbete med stadens finansborgarråd Karin Wanngård.
– Det var före den stora flyktingkrisen och alla gängskjutningar. Då var det fokus på våra frågor. Idag ser jag inte alls detta längre.
Han ser lite orolig ut när han pratar om 2025. Det blir ingen draghjälp från stora artister Taylor Swift eller gigantiska konferenser. Men för egen del verkar ändå den lilla koncernen rulla på som den ska. 

Koncernen Diplomat Collection omsatte totalt 252 Mkr 2023 och har en prognos för 2024 på 294 Mkr. 

– Målsättningen för 2025 är att vi ska omsätta 350 mkr. Under perioden maj – sept är andelen utländska gäster 60 procent och inhemska 40 procent. Under perioden oktober till april är det cirka 50 procent vardera. Olika nationaliteter varierar lite under säsong, men amerikanska och brittiska gäster är de största grupperna. Finland, Tyskland och Norge tillhör också topp 5, förklarar Lars Sandberg. 

Och skulle det bli kris kan familjerna Cappelen-Malmström titta i sin kassakista. När man sålde fastigheten vi sitter till Anders Bodin i fick man in en miljard enligt Fastighetsvärlden. En del av pengar har använts när ägarna Sune Malmström och Anna Cappelen köpte Villa Dahlia-fastigheten av Immanuelskyrkan i ett litet konsortium, men knappast allting. 

Lars Sandberg är nöjd både med beläggningen och ruljansen i restaurangen i nyöppnade Villa Dahlia.
– Det är hotell som sticker ut i området, det är något helt nytt i Vasastan och på Norrmalm.
Att som operatör äga hotell var förbjudet under tiden på Scandic.
– Det binder en massa kapital om man vill expandera, å andra sidan är det en god tillgång om man vill ha en solid verksamhet.
Vi börjar prata om priserna på lyxhotell. I stora delar av Europa har detta segment haft en fin utveckling med ofta fördubblade rumspriser. I Sverige har priserna inte alls ökat på samma sätt. Detta beklagas förstås av Sandberg som gärna vill höja priserna.
– Det bästa vore om vi kunde ha utländska priser och svenska, men det går inte riktigt.
När vi pratar om detta protesterar fotbollsagenten Martin Dahlin som sitter strax bakom oss.
– Det är inte de svenska priserna som är fel utan de utländska som är helt galna. Ett helt vanligt rum i London kan kosta 1500 pund. Det har blivit sjukt dyrt, förklarar Martin Dahlin. Lars Sandberg går över och hälsar den forne landslagsstjärnan. Dahlin förklarar att under sin tid utomlands bodde han alltid på Hotel Diplomat när han var hemma och att han numera använder restaurangen som kontorshotell och ofta går på gymmet.

Sandberg återvänder till vårt bord och vi pratar om framtiden. Fler enheter är inte högst upp på listan. Viktigare är att få mer snurr på Food & Beverages och eventuellt bygga ut. Totalt förfogar man över 311 rum. På Dagmar och Villa Dahlia finns inga utrymmen för expansion, men det gör det på Hotel Diplomat, högst upp i huset finns en stor vind som kan göras om till fler hotellrum. Avstutningvis undrar jag hur länge han ska stanna. Även här blir jag utan tydligt svar, men han har inte ett tidsbegränsat uppdrag.