Annons:

Premium

Husesyn i Clarion Karlatornet

Det börjar bli trångt med hotell på Hisingen i Göteborg. Men hotelldirektör Magnus Östlund på Clarion Karlatornet som öppnar om några dagar räds inte den tuffa konkurrensen.  - Vi har ett bra bokningsläge och våra säljare gör ett grymt jobb, säger han på en pressvisning när hotellet visas upp för första gången.  Travel News har gått husesyn i det senaste tillskottet på Göteborgs allt tätare hotellhimmel.

Hela Göteborg upplevs som byggarbetsplats när man anländer till stan med tåg. Mycket är klart, men ännu mer återstår. Värst är området runt stationen som är fyllt av hål och byggkranar. Ute på Hisingen i området Lindholmen reser sig Karlatornet, Nordens högsta byggnad med 74 våningar, svindlande 246 meter över havet. I folkmun är glaspinnen redan döpt till blixtlåset. Även i detta område är det gott om byggbodar och grusvägar som väntar på asfalt.

Här Travel News Instagram filmer från husesynen i Clarion Karlatornet.

Några stenkast bort ligger ett Radisson Blu Riverside och Clarion Hotel The Pier. De tävlar alla som samma gäster, affärsresenärer med en hyfsad plånbok. Eller par som behöver en staycation utan barn för att boosta kärlekslivet.

Hotelldirektör Magnus Östlund är tillbaka i Strawberry-koncernen efter några år på Vasakronan och ett utvecklingsarbete med coworking-konceptet Arena. Hans uppgift är nu att blåsa liv i Strawberrys senaste mega-enhet i Göteborg. Han lockades tillbaka till reseindustrin av Clarions divisionschef Miri Sumiq. 

– Jag har jobbat 17 år i koncernen och längtade tillbaka, säger Magnus Östlund när vi äter lunch i nya restaurangen Nor. Det serveras klassiska rätter som västerbotten-toast och kantarellsoppa, fast med en twist. Det är mat man känner igen och det smakar nästan exakt som det brukar. 

Östlund har två huvuduppgifter, dels att fylla de 300 rummen med sovande gäster, men också att skapa lokal mötesplats i Lindholmen. Den lägst hängande målgruppen är de just 500 lägenhetsinnehavarna i Karlatornet. De har redan nu rätt att hänga i gymmet så mycket de vill. Men det bästa är förstås om de även äter flera måltider i hotellets två restauranger och besöker spat några gånger i veckan. Clarion Karlatornet kan också hjälpa till med städning och byte av lakan. Synergierna kan bli många, men får förstås inte inkräkta på den “världsunika service” som Östlund ska sälja till sina hotellgäster. 

Hotellfastigheten ägs av Balder som äger ett 60-tal hotell i Norden. De två mest kända i Göteborg är klassikern Radisson Blu Gothenburg vid Centralen och nyöppnade Draken vid Järntorget. I Karlatornet har Balder skrivit ett 15 år långt kontrakt med en fast hyra. Det vittnar om en osäkerhet, i Draken på andra sidan Göta älv vill Balder vara med och dela på Strawberrys omsättning. 

Karlatornet är projekterat och utvecklat av bygg- och fastighetsbolaget Serneke, men bygget fick stora ekonomiska problem när räntorna steg under pandemin. Det blev inte bättre av kriget i Ukraina. In kom Göteborgs fastighetskung Erik Selin och hans bolag Balder. De blev en räddande ängel och nu är huset färdigbyggt efter en längre paus för några år sedan. Försäljningen av lägenheterna i huset rullar enligt uppgift på och det sägs att runt 500 bostadsrätter är sålda, då återstår alltså 111 innan alla enheter är tingade. 

Högst upp i tornet finns fyra extremlyxiga penthouse-lägenheter och där återstår bara en på säljlistan. I toppen ska även Gothenburg View, Nordens högsta observationsdäck, etableras.  Samt en restaurang, som lär bli en av Europas 10 högst belägna. Det arbetet görs tillsammans med Stylt Trampoli som har uppdraget att utveckla design och varumärken. Planen är att översta våningen ska öppna nästa sommar. Följaktligen ingår denna del inte i husesynen. 

I tornet äger Balder våning 58. Där har Clarion Karlatornet 14 lyxiga hotellrum och sviter med makalös utsikt. Resten av tornet ägs i ett gemensamt bolag med två huvudmän, Balder och Serneke. De övriga 286 rummen finns i en huskropp bredvid tornet. Här finns även reception och barer, en stor konferensdel, spat och gymmet. Konsten på hotellet har som vanligt köpts in av Strawberrys egen konstchef Sune Nordgren. När Travel News går husesyn har ytterst lite kommit upp på väggarna. Konsten ägs av Petter Stordalen i ett separat bolag och hyrs ut till hotellen. Varenda tavla är godkänd av Stordalen personligen.  

– Vi har precis välkomnat 74 medarbetare hit från 24 länder, det är så man bygger en kultur, säger Magnus Östlund när han håller ett kort inledningsanförande. Han ser mycket nöjd ut. 

Här Travel News Instagram filmer från husesynen i Clarion Karlatornet.