Annons:

Premium

Hotellkrisen i Stockholm inte över än!

Antalet konferenser är nästan tillbaka på 2019 års nivå, men med färre deltagare. Återhämtningen i Stockholm går dock ändå sakta, i november stod två av tre rum tomma. Av: Leif Holmkvist.

Enligt Benchmarking Alliance steg snittpriset i huvudstaden i november med 4,5 procent till 1090 kronor och RevPAR landade på 653 kronor, en ökning med mer än 16 procent tack vare stigande beläggning. Det är lägre än riksgenomsnittet och sämre än de flesta städer, men betydligt bättre än i fjol. Beläggningen i landet har ökat med 165 procent jämfört med förra november. Jämförelser med föregående år blir emellertid tämligen skeva eftersom andra vågen slagit till för fullt förra hösten.

Efter en bra sommar på de flesta turistdestinationer har hösten börjat hyggligt för hotellbranschen, tills omikron gjorde entré.

– Hotellmarknaden har i stort fortsatt att utvecklas positivt de senaste två månaderna, säger Johan Johander på Benchmarking Alliance. Vi ser nu en relativt kraftig uppgång på orter med andra drivande segment än det individuella privatsegmentet, till exempel vissa industriorter och större städer. I bokningsläget kommande 12 månader ser vi en fortsatt starkare påbokning kortsiktigt, och även boningar lite längre fram i tiden.

Så här såg beläggningen ut i november i några medelstora städer: Varberg 81 procent, Skellefteå 74, Gävle 80, Kalmar 64, Karlskrona 68, Västerås 80, Luleå 71 och Borås 76 procent. För de senaste 12 månaderna sammantaget ligger många marknader nu över 40, men storstäderna har ännu inte orkat över 40-strecket.

Vi har börjat våga oss ut och det finns ett uppdämt behov av att träffas:

– Ett delsegment som har gått från lovande till starkt är konferensmarknaden, konstaterar Johan Johander. Vi såg tendenser till uppgång redan efter sommaren, och det har tagit fart under hösten. Utmärkande är dock att konferenserna är mindre än vid samma tid på året före pandemin. Antalet konferenser växer mer än antalet konferensdeltagare.

Nu råder den stora osäkerheten kring omikron och dess smittsamhet och vi avvaktar eventuella nya restriktioner. Då får hotellbranschen ännu en svår vinter, befarar Johan Johander:

– Hösten 2020 inträdde effekten redan när restriktionerna kommunicerades. Vi har sett att framför allt företag gärna tar det säkra för det osäkra och begränsar sammankomster även innan restriktioner införs, och i större utsträckning än vad restriktionerna kräver. Om vi återigen ser restriktioner på antal personer som får träffas så kommer vi sannolikt att få en negativ effekt på hotellmarknaden, även om mer riktade restriktioner och nyttjande av covidpass kan mildra följdverkningarna.

Leif Holmkvist