Ramactor, Hotel Terminus ägarbolag, stämmer Region Stockholm på ett skadestånd om drygt 13,5 miljoner kronor och hotar med ett vite om 20 miljoner kronor, skriver Dagens Juridik.
Hotel Terminus ligger på Vasagatan mittemot Centralstationen.
Skälet är störningar förorsakade av tunnelbanan, som byggts ut sedan hotellägaren och regionen skrev under ett avtal. Skadeståndsyrkandet kan dessutom växa om hotellägaren tvingas sälja fastigheten.
Tunnelbanetrafikens störningar i hotellet i form av buller, skakningar, vibrationer och liknande, medför att det inte är möjligt att bedriva hotellverksamhet på kommersiellt lönsamma villkor, skriver Ramactor som menar att ljudstörningarna skadar hotellverksamheten och att bolaget därmed har drabbats och drabbas av ekonomisk skada.
Hotellägaren yrkar att domstolen ska förpliktiga regionen att betala skadestånd avseende perioden 1 mars 2022 till och med den 31 augusti 2022, med 13 528 000 kronor jämte ränta. Ramactor yrkar också att domstolen vid vite om 20 miljoner kronor ska förpliktiga regionen att vidtaga sådana åtgärder så att ljud i hotellet förorsakat av tunnelbaneverksamhet inte överstiger 32 dBAFmax eller 25 dBLAeq. Detta ska ske inom sex månader efter det att denna dom vunnit laga kraft, kräver Ramactor i stämningsansökan.
Ramactor har sedan 1923 drivit hotellverksamhet i fastigheten. Sedan länge genom det helägda dotterbolaget Hotel Terminus AB.
Ramactor skriver att man tog under 2020 beslutet att stänga ner verksamheten i avvaktan på att coronapandemin skulle avklinga och att efterfrågan på hotellrum i Stockholms innerstad skulle återkomma. Under nedstängningen planerades en större renovering, innefattande framförallt totalrenovering av restaurangkök, uppgradering av ventilationssystem, renovering av hotellrum, fönsterrenoveringar, ombyggnad av hotellfoajé, och nya hissar. Renoveringskostnaderna budgeterades till omkring 60 miljoner kronor.
Avsikten var att kunna återöppna hotellet så snart effekterna av coronapandemin avtagit och efterfrågan på hotellrum återkommit, skriver Dagens Juridik som läst stämningsansökan.
Det var under sommaren 2021, när hotellet var nedslängd, som det märktes att störningarna från tunnelbanetrafiken ökat påtagligt. Störningarna var i form av direkt buller, stomljud och vibrationer i fastigheten och de bestämde sig för att skjuta upp renoveringen.
Hotellägaren pekar på ett avtal som skrevs mellan parterna den 21 september 1954 där det nämns uppförandet av två tunnelbanelinjer, den röda och den gröna. Av avtalet framgår det att hotellägaren ska få ersättning dels för det intrång och den skada som förorsakas genom tunnelbanans anläggande dels för den skada som förorsakas genom tunnelbanans drift.
Hotellägaren säger nu att om regionen inte vidtar åtgärder för att minska störningarna kan bolaget tvingas att helt avsluta sin verksamhet och avyttra fastigheten.
”Den skada som i sådant fall uppkommer är skillnaden mellan fastighetens marknadsvärde utan och med ljudstörningar. Skadan kan i detta fall kan uppskattas till mellan 200 och 400 miljoner kronor, men är i dagsläget svår att närmare precisera”, skriver bolaget.