”…enligt Livsmedelsverket finns 6 av 10 mindre producenter av öl och vin i stads- och storstadsområden…”
I dag presenterade regeringen sina landsbygdssatsningar i morgondagens budget. Det handlar om reseavdrag, skog, jakt, bredband och upprustning av vägar.
Men också om den välutredda gårdsförsäljningen.
– Den senaste utredningen är på bordet och deras förslag ska vi arbeta vidare med, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Men den ska bara ske ”småskaligt” och om ”detaljhandelsmonopolet kan säkras”.
I december 2021 presenterades Gårdsförsäljningsutredningen som bland annat föreslår att gårdsförsäljning ska vara tillåtet i anslutning till betalda studiebesök eller föreläsningar om den aktuella produkten och på tillverkningsstället. Deras ställningstagande kan sammanfattas så här: Ja, i begränsad omfattning och småskaligt (och gälla i och utvärderas inom sex år).
En poäng är att regeringen kan räkna med Centerpartiets stöd i frågan. Partiet har länge drivit den. M och SD är för, KD och L säger nja, eller en hel del riksdagsledamöter vill nog säga nej.
Hur stort är då det här? Jo, föreningen Svenskt Vin har bland sina medlemmar 43 kommersiella vingårdar och 126 hobbyvingårdar. Men det finns i dag över 400 bryggerier i Sverige, många av dem lokala microbryggerier.
Gårdsförsäljning lyfts ofta fram som något som kan gynna landsbygden och att intresseorganisationen LRF är bland de flitigaste anhängarna visar att man ser det som en diversifiering i lantbruket. Fast enligt Livsmedelsverket finns 6 av 10 mindre producenter av öl och vin i stads- och storstadsområden.
Regeringen lovar också ökade reseavdrag. Nuvarande reseavdrag behålls, och avdraget för arbetsresor med egen bil höjs med 6 kronor och 50 öre, till 25 kronor per mil. Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs till 12 kronor per mil.
Tillgången på laddstationer ska vara så god att elbil är ett bra alternativ för alla invånare, i allt från gles- och landsbygder till städer. För de tunga transporterna behöver laddinfrastrukturen byggas ut med början för de regionala godstransporterna, för att successivt bilda sammanhängande stråk i hela landet.
Regeringen satsar också 600 miljoner kronor extra för stöd till bredbandsutbyggnad under år 2023. Det innebär att det sammantaget finns 1,3 miljarder kronor för bredbandsutbyggnad.