Under pandemiåren 2020–2021 försvann cirka 90 procent av Stockholms slotts besökare, med stora intäktsbortfall som följd.
”Jag tror att vi nästan är tillbaka på tidigare nivåer. Tidigare hade vi många kinesiska besökare, nu är det mer européer. Och så har vi tappat kryssningsfartygen, tyvärr”, säger kungen till DI Weekend.
Har kungen och drottningen möjlighet att själva gå på restaurang som vanliga gäster i en öppen matsal med andra gäster?
”Möjlighet har vi säkert, men det blir inte av helt enkelt. Jag tycker att det är lite jobbigt, så det blir väldigt sällan. Det är bekvämare att vara hemma. Det har alltid funnits tillgång till en kock eller kokerska i hushållet, så man behöver inte gå ut för att få hygglig mat.”
Kungen och hovet har sin egen vinkällare på slottet.
”Ja, självklart finns det en vinkällare. Vi har ett antal middagar och mottagningar på slottet och då måste man ha ordentliga lager. Här har vi goda möjligheter att lagra, så själva lokalen är stor.”
”Tyvärr är de godaste vinerna jättedyra, det bara är så. Men vi har en sommelier som vi har förtroende för som hjälper oss att välja. Han vet ungefär vad vi behöver och i vilken prisklass. Och så har vi en liten grupp som provar viner, vi är några stycken. Vi hade en provning för någon vecka sedan.”
Hur delaktig är kungen under förberedelserna för galamiddagar som anordnas på slottet i samband med statsbesök och liknande tillfällen?
”Så mycket som möjligt, när jag har tid. Senast i förrgår provåt jag de rätter som ska serveras vid jubileumsbanketten den 15:e, den menyn åt jag till lunch. Då var prins Carl Philip med och min syster prinsessan Christina. Alla kom med goda råd. De är vana och har varit med på många middagar.”
Är det som vanligt Operakällaren med kökschefen Viktor Westerlind som står för middagen?
”Ja, just det. Han är relativt ny som restauratör här på slottet, men har gjort ett antal middagar.”
”Det blir jättevackert, allt är vackert upplagt, men vilket pyssel det är. Jag stod i köket och tittade på och där stod kockarna med pincett och lade upp små saker på tallrikarna. Och det ska de göra för 400 personer. Men hallå!”
”Jag sa till dem att det inte är jag som har beställt det så, det är ni själva. Det är skådebröd till viss del, men så ska det vara.”
Operakällaren har moderniserat sig och övergett det franska språket på sin meny. Är menyerna på slottet skrivna på franska?
”Ja, absolut.”
Franska och svenska då?
”Nej, bara franska.”
Några planer på att ändra detta finns inte.
”Det är tradition, det är fint.”