Annons:

Premium

Ny operatör sökes till klassiska Högfjällshotellet

Det är hyresvärden Skistar som gett uppdraget till fastighetskonsulten Annordia. Anledningen är att Thommy Backner och hans familjebolag Topeja, som har kört hotellet i Sälen i 34 år, ska lämna fjällen. Ny operatör ska vara på plats senast den 30 april 2025, enligt ett prospekt från Annordia. 

Högfjällshotellet som ligger några minuters bilresa från Sälen är en svensk klassiker med 52 pister i närheten. Varje år kommer Sveriges militära och politiska elit hit för en legendarisk konferens om hur landet ska försvaras i händelse av krig. Senast höll både kungen och statsministern tal.

Skistar vill ha omsättningshyra med en fast bit i botten. Exakt hur mycket skidlift-bolaget vill ha i hyra för de 104 rummen med 243 sängar och restaurangen hemlighåller Annordia. Men enligt Eivora omsatte hotellet 2023 93 miljoner och gick med en mindre förlust. Vår stalltips blir alltså runt 20 miljoner i årshyra.

– Det är för mycket nöje i huset för att vi ska driva det själva, säger Skistars fastighetschef Lars-Göran Dahl när Travel News undrar varför Skistar inte kör hotellet själva. Man både äger och driver redan fler stora lodgar i Sälen med gott resultat. 

– Högfjällshotellet är en annan produkt. Vi behöver någon utifrån, det vår analys, men det utesluter inte att vi gör det själva någon gång i framtiden, säger Lars-Göran Dahl. 

Då är det inte omöjligt att fastigheten byggs ut med fler byggnader och rum, men det är inte aktuellt nu. Skistar hoppas på en operatör som vill stanna i 15-20 år, alltså enligt praxis i hotellfastighetsbranschen.