Annons:

Premium

Vinnarna av Mångfalds- och samverkanspriset tar en paus

Ulrika Krynitz och Håkan Strotz som driver naturturismföretaget Urnatur i Ödeshög och har precis vunnit Mångfalds- och samverkanspriset till Staffan Svanbergs minne. Men nu ska de ta en lång paus efter 30 års arbete.

“Nu finns det ett enormt intresse för natur.  Roligt nog särskilt bland unga”

Grattis Ulrika Krynitz och Håkan Strotz, ni driver naturturismföretaget Urnatur i Ödeshög och har vunnit Mångfalds- och samverkanspriset till Staffan Svanbergs minne.  Hur känns det?

– Väldigt roligt – vi känner oss hedrade!

Varför vann ni tror ni?

– Vi har arbetat med att främja biologisk mångfald sedan vi flyttade till gården för 30 år sedan. Förutom att vi har varit pionjärer i naturnära boende är vi dessutom pionjärer inom att aktivt arbeta med biologisk mångfald.

Krautkopf Shoot Urnatur Aug 2017

Ni är pionjärer inom naturnära boende. Ni startade verksamheten 2007, hur var det då? 

– Då var det ingen (i turismbranschen) som riktigt förstod vad vi ville förmedla. Natur var lite tråkigt-nördigt. Vi fick dra ett tungt lass men Urnatur blev sedan en trendskapare inom ekoturism kan man säga. 

Hur är det nu?

– Nu finns det ett enormt intresse för natur.  Roligt nog särskilt bland unga. Många har också startat glampingföretag och friluftslivet blomstrar. Men själva har vi lite gått vidare och är ett steg före – igen. Ingen fördel om man tänker företagande. Frågan med klimatförändring och förlust av biologisk mångfald är enorm och får alldeles för lite uppmärksamhet i media som överskuggas av krig, tidigare covid, och politik. Vi vill göra skillnad och jobbar väldigt aktivt med den frågan. Nu vill vi inspirera andra med hur vi jobbat med biologisk mångfald på gården.

Ni har timmerstugor och trädhus, varför ska man bo i dem när det finns fräschare hotellrum?

– Det går inte att jämföra. Ett hotellrum för mig är att få tak över huvudet för natten. Att komma till oss är en upplevelse på många plan. Många har aldrig upplevt att bo utan elektricitet, utedass, i skogen, skogens mörker, vedeldad bastu, trädhus, laga mat över öppen eld… 

Ni studsar runt 1-1,5 miljon i omsättning. Vad är planen för att öka?

– Vi har inga planer på att öka. Måste man det? Tvärtom ska vi faktiskt pausa boendet nu – planen är att sammanfatta våra 30 års arbete med biologisk mångfald på gården. 

Reseindustrins största utmaning? 

Stora utsläpp. Bidrar till klimatförändring. 

Namn: Ulrika Krynitz

Titel: VD

Familj: Håkan Strotz, 2 vuxna barn och 1 barnbarn (Siri, Tula och Idris)

Bor: Ödeshög

Senaste resa: Västkusten

Min drömresa: Georgien

Detta vet vi inte om dig:

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024