”Antingen har Skatteverket tolkat regelverket på snävast tänkbara vis, eller så är lagstiftningen helt enkelt felaktigt utformad”
De restriktioner som regeringen införde under pandemiutbrottet ledde till kraftigt minskad efterfrågan på hotellnätter. Regeringen beslutade att försöka dämpa effekterna genom att införa ett omställningsstöd till företag som drabbats särskilt av restriktionerna.
Visitas rapport ”Restriktionernas effekt på svensk hotellmarknad” visar att Skatteverket endast beviljat cirka 13 procent av det ansökta beloppet från hotell- och restaurangföretag.
Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson konstaterar i rapporten, att det är uppenbart att lagstiftaren måste ha haft en annan intention än vad utfallet blev av omställningsstödet. Antingen har Skatteverket tolkat regelverket på snävast tänkbara vis, eller så är lagstiftningen helt enkelt felaktigt utformad.
Det totala stödbeloppet som hotell- och restaurangföretag ansökt om uppgår till cirka 1,3 miljarder kronor. Men Skatteverket har beviljat bara cirka 172 miljoner kronor, vilket är endast 13 procent av det sökta beloppet.
Svenska gästnätter utgjorde 75 procent av alla gästnätter på hotell i Sverige under 2019. Logiintäkterna minskade i juni-juli 2020 jämfört med referensperioden med 2,7 miljarder, motsvarande -54 procent.
Det totala antalet gästnätter var 4,1 miljoner färre än motsvarande period 2019, en minskning med 46 procent. Av det svarade svenskar för 46 procent.
”I juni-juli 2020 minskade antalet utomeuropeiska gästnätter med nästan 668 000”
Även restriktionerna i form av tillfälligt inreseförbud till Sverige påverkade . Gästnätter från utomeuropeiska turister utgjorde under 2019 cirka 9 procent av totalt antal gästnätter. Denna gästgrupp minskade sitt resande till Sverige betydligt mer än inhemskt resande under pandemin. I juni-juli 2020 minskade antalet utomeuropeiska gästnätter med nästan 668 000, vilket motsvarar en minskning med 76 procent och en andel på 16 procent av det totala bortfallet av logiintäkter.
Att hotell- och restaurangföretag bara beviljats 13 procent av det ansökta beloppet tyder på en feltolkning av reglerna, menar Visita. ”I ljuset av krisens omfattning och den frekventa kontakten med regeringsföreträdare är det uppenbart att lagstiftaren haft en annan intention än vad som blev utfallet. Det är också tydligt att Skatteverket tolkat detta regelverk på snävast tänkbara vis eller att lagstiftningen är felaktigt utformad”, skriver Visita i rapporten.
Totalt sett var konkurserna i hotellbranschen 65 procent fler under pandemin, en följd av restriktioner och att de ekonomiska stödåtgärderna inte träffade tillräckligt väl, konstaterar Visita.