Annons:

Premium

Tidsbegränsade anställningar vanligast i hotell och restaurang

Inom hotell och restaurang finns flest tidsbegränsat anställda, 52 respektive 44 procent. De tidsbegränsade anställningar ökat stort de senaste åren. Det visar en ny LO-rapport. Text: Janne Sundling

”Om arbetsgivarna vill att fler stannar i branschen då måste de erbjuda trygga anställningar på en tillräckligt hög sysselsättningsgrad”

Av 4,4 miljoner anställda i Sverige hade 13 procent, 593 000 personer, en tidsbegränsad anställning under första kvartalet 2022. Detta var vanligast i åldrarna mellan 16-24 år. Bland dem hade 50 procent en tidsbegränsad anställning, visar rapporten från LO.

Rapporten visar en stor skillnad mellan kvinnor och män. I åldersgruppen 16-24 år hade  57 procent av kvinnorna en tidsbegränsad anställning och 44 procent av männen.

Andelen tidsbegränsat anställda minskar ju högre upp i åldern man kommer. Bland 30-44-åringar var 10 procent visstidsanställda medan bara 6 procent i åldersgruppen 45-54 hade en sådan anställningsform. 

– Det tar längre tid att få en tillsvidareanställning, och det hindrar unga från att bli vuxna. Det tar längre tid att spara ihop till en bostad, och med en sådan här anställning är det svårt att få bostadslån, säger LO:s ungdomssekreterare Elsa Alm till Dagens Arena.

I den nya las, lagen om anställningsskydd, har allmän visstid bytts ut mot särskild visstid. I stället för att det tar 24 månader att få en tillsvidareanställning ska det nu ta 12 månader. 

Inom sektorerna hotell och restaurang fanns flest tidsbegränsat anställda, 52 respektive 44 procent. En ökning från innan pandemin då det var totalt 43 procent i hela branschen. 

– Det är konstigt för samtidigt är arbetsgivarna ute i media och hävdar att det är kompetensbrist. Hur kan det vara det när de inte kan tillsvidareanställa sin personal? Det är också fler som jobbar i branschen nu än 2019, säger Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Peggy Nyholm.

Hon menar att om arbetsgivarna vill att fler stannar i branschen då måste de erbjuda trygga anställningar på en tillräckligt hög sysselsättningsgrad.

– Den genomsnittliga sysselsättningen är 53 procent, och många har lägsta lönen på 23 000 kronor. Det gör det svårt att klara alla omkostnader som också ökar nu. Det leder till att folk inte vill stanna, säger Peggy Nyholm.

I faktiska tal handlar det om att 45 600 i branschen har tidsbegränsade anställningar, med 10 300 inom hotell och 35 400 inom restaurang.

Under pandemin nästan halverades antal arbetare i sektorn hotell och restaurang, från 106 000 till 62 000 arbetare år 2019-2021. Det vill säga en minskning med 44 000 arbetare, eller 42 procent, på två år.

Från LO-rapporten Anställningsformer år 2022.