Annons:

Premium

Så mycket höjer Skistar liftkortpriset i år

I maj “lovade” Skistar att höja sitt liftkortspris i Sälen för en vecka under sportlovet 2025 med knappt 6 procent. Nu visar nyhetsbyrån Direkts prisundersökning att prishöjningen i stället kommer att bli över 9 procent.

Inför säsongen 2024/2025 var beskedet från Skistar att den genomsnittliga prishöjningen på bolagets liftkortspriser kommer att ligga på 5,8 procent. En vidare genomgång av prishöjningarna indikerar att årets höjning blir större än så, vid en siffra på knappt 7 procent för Skistar (exklusive Hammarbybacken i Stockholm).

Enligt Skistars PR-chef Linda Morell har Skistar inte gjort någon ytterligare prishöjning från då årets liftkortspriser först presenterades.

”Snitthöjningen är lika nu det vill säga 5,8 procent”, skriver Linda Morell som svar i e-post till Nyhetsbyrån Direkt.

Skistars maskot Valle.

Varför? Svaret är att Skistar tillämpar sedan ett antal år tillbaka en dynamisk prissättning. Det innebär att prissättningen kan variera beroende på efterfrågan, utbudet och när sökningen görs. 

Höjda priser ska enligt Skistar täcka upp för kostnadsökningar som bolaget har fått se under de senaste åren.

”Generellt sett har vi, precis som många andra företag, kostnadsökningar kopplade till valutan då många av våra inköp direkt påverkas av detta eller att våra leverantörer påverkas av det”, uppger Linda Morell och tillägger ”inköp kopplade till lift, pist och snö har ökat med cirka 20 procent de senaste tre åren”.

I en jämförelse mellan Skistar och dess konkurrenter i Dalarna ligger prishöjningarna hos samtliga av de undersökta konkurrenterna på klart lägre nivåer. Till exempel höjer Kläppen sina liftkortspriser med 3-4 procent medan Idre fjäll både höjer och sänker sina priser. Under lågsäsong sänker Idre fjäll till och med sina priser med upp till 2 procent medan liftkortet över en vecka i högsäsong höjs med nästan 3 procent. Ett liftkort med giltighetstid om en vecka för vuxen under sportlovet i Idre fjäll ligger på 460 kronor lägre än motsvarande pris hos Skistar.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024