”Hur obehagligt det än kan vara så agerar Riksbanken för att tämja inflationen”
Räntehöjningen påverkar också valutakurserna. Kronan flyter sedan den tidiga 90-talskrisen, och räntebeskedet stärkte kronan 0,9 procent till 11,2445 mot euron efter tillkännagivandet, den högsta nivån på nästan två veckor.
Utländska experter är lite förvånade över att kopplingen till kronkursen nu blir tydligare.
– En helomvändning! Från att säga att kronan inte är viktig och att sälja kronan förra året till att säga att kronan är viktig och att sälja obligationer, säger Stefan Mellin, analytiker på Danske Bank. There is a new kid in town, säger han.
Kommentarerna om kronan markerade ett avsteg från tidigare för Riksbanken, som har kritiserats för att vara för sansad inför valutans försvagning.
Analytikerna noterar också att Riksbanken signalerar för en mindre höjning med 25 punkter för april, och tror att en sådan höjning skulle avsluta åtstramningscykeln.
– Hur obehagligt det än kan vara så agerar Riksbanken för att tämja inflationen som är tvåsiffrig för första gången på mer än tre decennier. Kronan hotade ytterligare prispress från omvärlden och sjönk denna vecka till den lägsta mot euron sedan 2009, i spåren av ECB:s höjning, konstateras det bland europeiska analytiker.
– Om kronan fortsätter att vara svag blir det betydligt svårare för Riksbanken att hållbart få tillbaka inflationen till målet. En starkare krona vore önskvärt.
Riksbanken räknar nu med att den svenska ekonomin krymper med 1,1 procent, mindre än den tidigare prognosen på 1,2 procent.
– Banken är fast besluten att få ner inflationen och att hålla kronan i schack är en viktig del av den strategin, till priset av en markant nedgång i ekonomin, säger Nordea Bank chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.