Annons:

Premium

Historiskt stor skillnad mellan danska och svenska kronan

Turarna över Sundet hade massor av skäl att åka tull andra sidan. Goda smørrebröd, kall pilsner även på förmiddagen, glada dagar på Tivoli eller Bakken och framförallt en svensk krona som gjorde det mesta billigt. Det var då det. Nu är det precis tvärtom. Kronan har en historiskt svag ställning mot danska kronan. Text: Janne Sundling

”Vi är förvånade över hur mycket kronan har sjunkit. Den svenska ekonomin är inte på väg att falla ner i avgrunden”

Äldre skåningar kan berätta om när de tog färjan över Öresund och hur de på andra sidan kunde uppleva den svenska kronan som rena hårdvalutan. 1973 kostade 100 danska kronor 72,79 svenska och 1980 kostade de 71,35 svenska.

Numera är förhållandena de motsatta. En svensk får hysta upp minst 1,50 för en dansk krona. Den svenska kronan tappade åtta procent i värde mot den danska kronan under 2022.

Den svenska kronan föll under året från 1,38 till över 1,50 SEK i början av 2023 mot den danska kronan. Med undantag av en under en kort period i mars 2020, är detta den största valutaskillnaden sedan finanskrisen 2009.

– Vi är förvånade över hur mycket kronan har sjunkit. Den svenska ekonomin är inte på väg att falla ner i avgrunden. Balanserna är i ordning och sysselsättningen är hög, men kronan drabbas av andra saker, säger Niels Christensen, chefsanalytiker på Nordea i Danmark till Børsen.

Den historiskt svaga svenska kronan gör att det har blivit billigare för danskar att konsumera och turista i Sverige, något som tydligt märkts av i Malmö under julledigheten.

– Från slutet av september till och med årets utgång har vi helt klart märkt en ökning av danska turister hos oss jämfört med tidigare år. Allt ifrån livsmedelsbutiker, optiker och kläd- och skobutiker upplever en betydande ökning av danska kunder under denna jul. Det är både pensionärer och barnfamiljer som lockas över av den enormt gynnsamma valutakursen. Det verkar vara huvudanledningen till finbesöket, säger Christina Holst, marknadschef på Emporia, till News Øresund.

Köpenhamn

En starkare dansk krona gynnar också gränspendlare som bor på den svenska sidan och arbetar i Danmark med lön i danska kronor. Men för danska verksamheter som exporterar till Sverige är utvecklingen inte lika ljus. En svagare svensk krona kan leda till att det blir svårare för danska verksamheter att sälja sina varor och tjänster till Sverige när det nu blir allt dyrare för svenska verksamheter att importera från Danmark. Sverige är idag Danmarks tredje största exportmarknad, efter Tyskland och USA. Utvecklingen pressar särskilt verksamheter som säljer till privatmarknaden, t.ex. butiker och dagligvarubutiker, uppger Morten Granzau Nielsen, biträdande direktör för Dansk Industri till Børsen. 

Andelen varor som säljs från Danmark för direkt konsumtion i Sverige har sedan 1990 ökat från 33 till 41 procent idag.

Omvänt innebär en allt svagare svensk krona att det har blivit dyrare att konsumera och turista i Danmark för svenskar. Och medan skånska Öresundspendlare gynnas av en svagare svensk krona, sjunker lönen i värde för de gränspendlare som bor i på den danska sidan och jobbar i Sverige när lönen ska växlas från svenska till danska kronor. För svenska verksamheter som säljer varor och tjänster till Danmark däremot är utvecklingen mer positiv när det nu är billigare för danska verksamheter att handla från Sverige. Danmark är Sveriges fjärde största exportmarknad, efter Norge, Tyskland och USA.