”Den ljusning som många hoppas på framåt våren och sommaren syns inte än bland företagen och arbetslösheten kommer öka i vår – men förhoppningen är att vi når toppen på konkursvågen till sommaren” säger UCs vd Gabriella Göransson.
Under januari och februari i år gick 198 hotell och restauranger gått i konkurs, samma period förra året var siffran 99 företag.
– Konjunkturinstitutets statistik visar också på fortsatt pessimism både från hushållen och företagare. Den ljusning som många hoppas på framåt våren och sommaren syns alltså inte än bland företagen och arbetslösheten kommer öka i vår. Flexibilitet och anpassning kan vara den nya vardagen och en nödvändig strategi för överlevnad för många företag framöver, säger Gabriella Göransson i ett pressmeddelande.
För några veckor sedan meddelade finansminister Elisabeth Svantesson att regeringen inte har några planer på att förlänga deadline för när den uppskjutna skatten från pandemin ska vara återbetald. Deadline är 36 månader från det att man tog anstånden. Ungefär 2600 företag i besöksnäringen är skyldiga staten 4,7 miljarder. Många av dessa bolag hotas förstås av konkurs om de inte kan betala sin skatteskuld.
”Vi är väldigt oroliga för antalet ökade konkurser inom besöksnäringen. Visita har hela tiden varit tydliga med att avbetalningstiden måste vara minst 5 år. Detta har vi framfört till regeringen ett flertal gånger. Detta för att undvika konkurser för i övrigt livskraftiga företag. I januari 2024 var antalet konkurser mer än dubbelt så många som normalt och vi förväntar oss tyvärr att utvecklingen tilltar”, skriver Anna Wallèn märingspolitisk chef på Visita i en kommentar till Travel News och fortsätter:
“Besöksnäringens företag har också drabbats av en mängd olika kostnadsökningar. För att nämna några. Ökade inköpspriser, hyror som ökat med 18 procent, höjda arbetsgivaravgifter för unga, och höjd alkoholskatt. Samtidigt som gästerna har mindre pengar i plånboken”