Annons:

Premium

Han basar över Stureplans maffigaste bar och omsätter 300 Mkr

Sedan någon vecka basar Marcus Östlundh och hans syskon över Stureplans maffigaste bar. Den finns på Hotel Kung Carl i hörnet Birger Jarlsgatan och Kungsgatan. Men han är även ägare och vd på en familjeägd mindre hotellkoncern med sex enheter. Travel News stämde möte med Marcus för att höra mer om baren också hur det går för HKC Hotels Holding AB som förra året omsatte drygt 300 miljoner.

Vi börjar med baren. En liten pizzeria på Kungsgatan är borta och hopslagen med Hotel Kung Carls nya bar som öppnade för tre år sedan. Borta är fula entresoler och det ger en svindlande takhöjd på över fem meter ut mot Svampen och byggarbetsplatsen Stureplan. Att hänga i den runda rosa baren är som att befinna sig Stureplans cockpit. Det tidigare ganska anonyma hotellet har blivit en central mötesplats i Stockholm. Det är här man vill ses på ett glas vin och synas. Eller hänga hela kvällen med middag och barmingel fram till 01.

På väggen i den nya bardelen finns en stor målning som berättar hotellets fina historia. På Hotel Kung Carl som öppnade första gången 1866 på Brunkebergstorg har August Strindberg, Selma Lagerlöf och Victoria Benedictsson bott i månader. 1926 flyttade hotellet till Stureplan och har sedan dess växt rejält från 46 rum till dagens 143. I mer modern tid återser vi stamgäster som paren Maj Sjöwall och Per Wahlöö och Lena Olin och Lasse Hallström. 

På väggen i den nya bardelen finns en stor målning som berättar hotellets fina historia.

Högst upp i högra hörnet på målningen finns Molly Sandén när hon sjöng och spelade in en video på en av hotellets balkonger ut mot Stureplan. Det ägde rum samma kväll som pandemirestriktionerna i Sverige hävdes. En viktig milstolpe i hotellets långa historia.  

– Under pandemin låg allt arbete att renovera rum och uppdatera våra datasystem nere. Rent generellt är vi i hotellvärlden dåliga på IT- och teknik. Det är eftersatt på grund ointresse och ja, vi har inte jättehög utbildningsnivå. Vi är hotellmänniskor och gillar mest att hänga med våra gäster, säger Marcus Östlundh.

Åren efter pandemin har alltså präglats av uppfräschning av lokalerna och nya datasystem. Men speciellt i konsekventa i det senare är HKC Hotels Holding AB. Just nu har man tre olika PMS-system i företaget…

– I Örebro har vi ett Clarion hotell och där gick Strawberry över till Mews, så där hade vi inget val. I Hudiksvall och här på Kung Carl har vi gått från Opera till Opera Cloud, förklarar Marcus Östlundh. 

Det innebär att man har gått från egna servrar till ett molnbaserat system. Man kan numera lägga ner receptionen eftersom kunderna kan med den senaste tekniken checka in i telefonen och få en digital nyckel. 

Men det verkar kunderna inte vilja ha. 

Än. 

Kostnaden för installation av nya systemet beräknar Östlundh till under en miljon, men det är klart att timmarna med utbildning har tickat iväg. Licensavgiften är högre än för det gamla systemet, men nu slipper man avgifter för servrar. 

– Det görs ingen utveckling i det gamla systemet, så man måste byta till moln. 

Två hotell ligger kvar med Planets PMS Hotsoft. 

– Alla i branschen avskyr alla PMS-system, så är det bara.Men jag tycker att de funkar okej, säger Marcus Östlundh. 

Vilket av hans tre system som är bäst vill han inte riktigt svara på. Mews tycks fungera bra och har bra rykte, men Opera Cloud känns mer heltäckande för konferens och restaurang. Det är uppenbart att Marcus Östlund inte ligger vaken på nätterna och tänker på byte av system och PMS och hur de funkar. 

Under pandemin blev det dock några svettiga nätter. Men till skillnad från många av sina kollegor har han redan betalat tillbaka pandemi-lånen till Skatteverket. Under restriktionerna valde man att öka belåningen på koncernens två fastigheter i Malmö och Hudiksvall. 

– Det är förstås en väldig trygghet att ha den möjligheten, tyvärr innebar lånen att vi inte fick lika mycket i pandemibidrag av staten, säger Marcus Östlundh. 

Marcus Östlundh, VD HKC Hotels under pandemin.

Han och hans systrar Therese Hammar och Lina Östlundh är tredje generationens hotellägare. Deras föräldrar, som förstås också är med på den stora målningen, har gått i pension. Det hela började efter andra världskriget med att familjen Östlundh ville göra något kul och sålde sin begravningsbyrå i hemstaden Hudiksvall och köpte ett hotell i Stockholm. Efter diverse affärer förvärvade man 1977 Kung Carl som alltså sedan 1925 har haft adress vid Stureplan. 

Vi lämnar historien och pratar om 2023. 

– Det blev ett bra år, speciellt de tre första kvartalen. Q4 blev svagare eftersom vi började med byte av system och olika renoveringar. 

Man kan räkna vinst på många olika sätt. Före avskrivningar och skatt blev vinsten 23,7 Mkr. Efter dessa blott 10 Mkr, ganska lite på en omsättning på drygt 300 Mkr. Drar ner vinsten gör det lilla hotellet i Hudiksvall, men det kompenseras av fastighetsbolaget i samma stad som gör en vinst på 2,2 Mkr. Koncernens två fastigheters reella värde är inte redovisade i balansräkningen. Men de fungerade alltså fint som räddningsplanka under pandemin. Koncernens svagaste kort finns i Göteborg och heter Åby. Det nya hotellet som öppnade i april 2019 ligger bredvid stadens berömda travbana. Här backar man 2,4 Mkr. 

– Jag förstår inte varför göteborgare är mer naiva än övriga svenskar, men det stämmer ju inte. Det är ju en norrman som tänker på ett annat sätt än de flesta andra, säger Marcus Östlundh och syftar på reseindustrins största kändis Petter Stordalen som på kort tid öppnat flera stora hotell i Göteborg. 

Best Western Plus Åby Hotel

Göteborgs hotellmarknad har haft det tufft efter att flera stora hotell har öppnats. Utöver Stordalens alla nybyggen har även Scandic Central, Grand Curiosa och Jazys tillkommit. Det har förstås inte blivit lättare för en mindre aktör i Åby med 223 rum, många, många stenkast från Avenyn. Hotellkapaciteten i Göteborg har de senaste åren ökat med knappt 24 procent. Men några planer på att lämna Sveriges framsida har inte Marcus Östlundh,   

– Nu har vi tagit över konferensavdelningen och det ryktas att mässverksamheten på Åby ska komma igång igen efter pandemin. När det händer är det mycket folk i rörelse där. Tre gånger om året är det stora lopp på Åby. Då har vi fullt. Vi vill fortsätta att utvecklas med hotellet. Det finns en potential om man är uthållig. Göteborg har haft en god förmåga att svälja utökad kapacitet. 

Best Western Plus Hus 57 i Ängelholm.

Marcus Östlundh ler mer när han pratar om Hus 57 i  Ängelholm som fått ett nytt spa på sista tiden. Hotellet ligger på den plats som förr huserade stadens gamla stadshotell Paletten. I lilla Ängelholm är Hus 57 enda större hotellet i city med 112 rum. 

– Läget är perfekt, det är en halvtimme både till Mölle, Bjärehalvön och Torekov. Stranden i Skälderviken är suverän. Jag tycker att Ängelholm är den bästa platsen att vara på i nordvästra Skåne, säger Marcus Östlundh. 

Vi avrundar med att prata om platsen vi befinner oss på. Restaurangverksamheten i koncernen har gått från 44 Mkr 2019 till 86 Mkr 2023. Men lönsamheten i restaurangerna och barerna på Kung Carl har inte riktigt hängt med. Förra året blev det en mindre förlust på en halv miljon. 

– Allt har blivit dyrare. Hyran har gått upp jättemycket. Råvaror är dyrare och lönerna har rusat. Liksom energipriserna. Det har varit några tuffa år när det gäller kostnader. 

Men nu finns det goda tecken på att bättre tider är på väg. Inflationen i oktober som ligger till grund för att fastighetsvärden hyreshöjning är nere på under 2 procent. För bara två år sedan var samma siffra 11 procent. Flera räntesänkningar är att vänta om vi ska tro riksbankschef Erik Thedéen. Några planer på förvärv eller försäljningar av befintliga enheter verkar Marcus Östlundh inte ha. 

– Jag tror att Stockholm kommer att fortsätta att öka liksom Malmö. Det blir fortsatt tufft i Göteborg. 

Men det är uppenbar att Marcus Östlundh trivs som fisken i vattnet i Stockholms just nu maffigaste bar. Att det är byggkaos på andra sidan torget i många år gör ju att många stockholmare trivs bra på den västra sidan av Birger Jarlsgatan.

På nytt jobb