Annons:

Premium

Generators koncept genererar ökad omsättning

– Liknande koncept som vårt är vanligt i Köpenhamn, London och Berlin. Men här I Stockholm har vi haft tur under de senaste åtta åren om att vara ensam på marknaden tack vare att de stora svenska hotellkedjorna är så konservativa, säger Generator Stockholms vd Bent Gibbs till Travel News.

Den internationella Generatorkoncernen driver idag ett 20-tal hotell i Europa och USA enligt i stort sett samma hybridkoncept mellan vandrarhem och hotell. Det innebär rum för en enda gäst upp till sex gäster och däremellan. Totalt har hotellet vid Norra Bantorget i Stockholm 233 rum för upp till 858 gäster. Detta ger en flexibilitet att ta emot allt från affärsresenärer till skolklasser även om de flesta boende är i åldern 18–30 år.

Travel News granskar och analyserar varje år runt 1 500 företags bokslut med data från Eivora och Bolagsverket.

– Vi har en stor intjäning per bädd i rummen för 4–6 gäster som vi kan sälja styckevis. Om vi får ut 800 kronor per bädd ger detta oss en intjäning på närmare 5 000 kronor.

Enligt bokslutet för 2023 nådde Generator i Stockholm en omsättning på 113,4 miljoner kronor, en betydande ökning från 2022-års omsättning på strax under 90 miljoner. Bolaget gjorde en vinst 2023 på 3,9 miljoner efter förluster under pandemiåren 2020 och 2021. Det placerar Generator som en Top performer i hotellbranschen, alltså bättre än hälften av konkurrenterna.

– Vi kunde förra året fullt ut dra nytta av erfarenheterna sedan hotellet startade 2016 men framför allt av de kostnadsanpassningar som genomfördes under pandemin. Dessutom har vi delvis byggt om för fler bäddar i rummen. Vi har bara 32 heltidsanställda och anlitar i övrigt entreprenörer för städning. Tack vare vår unika modell blir intäkten per gäst därmed väldigt stor. 

Mat och dryck är inte sällan en tvingade förlustaffär för hotell men även här lyckas Generator skapa en hälsosam vinst. 

– Om du har 233 rum med i genomsnitt 1,6–1,7 gäster per rum får du totalt 400 gäster. Vi har över 850 personer som kanske tar en öl i baren. Dessutom har vi en framgångsrik nattklubbsverksamhet för stockholmarna där många inte ens är medvetna om att det finns ett hotell en trappa upp. Många restauranger i Stockholm kämpar just nu med ekonomin samtidigt som vi når upp till ett oförändrat resultat. Vi är lyckosamma genom att även driver ett hotell.

Konferensverksamheten går också med vinst även om marknaden i Stockholm möter en nedgång i efterfrågan. Nu hoppas Brent Gibbs att det ska lossna 2025 med lägre räntor som stimulerar ekonomin.

År 2024 blir ett ännu bättre år än i fjol även om det blir svårt att nå upp till maj månads Taylor Swift-effekt. Nästa år kan bli utmanande, spår han. Tre nyöppnade hotell i Stockholm innebär ytterligare 550 rum i större utbud som kan leda till ökad priskonkurrens. 

Den svagare svenska kronan har definitivt bidragit till resultatet – såväl för hotellets 70 procent utländska gäster som för svenskar som stannar i landet. Men, påpekar Brent Gibbs, det har även inneburit kraftiga kostnadsökningar för importerade varor som hotellet behöver. Sammantaget tror han dock på en fortsatt framgångsrik framtid.

– Demografiskt sett innebär varje år en ny kull 18-åringar som ger sig ut på sin första utlandsresa och väljer oss. 

Med många utländska gäster bokar 70 procent via Booking.com, Expedia och Hostelworld.

– Vi får betrakta dessa som ett nödvändigt ont. Självfallet skulle vi helst slippa betala provisionen men det är som att tänka sig internet utan Google. Det gäller att använda verktyget till sin fördel.

Text: Peter Mathsson Källa: Eivora