Annons:

Nytt drönarlarm på Arlanda – kan vara ”copycat”

På måndagskvällen kom ett nytt drönarlarm på Arlanda. Polis var på plats på flygplatsen. – Det ska handla om minst en drönare, säger Christopher Montecinos på Luftfartsverket, berättar Aftonbladet.

På måndagskvällen kom ett nytt larm från flygplatsen.

Minst en drönare ska ha setts.

En Aftonbladet-läsare såg drönaren och beskriver den som ”stor”.

”Jag blev lite paff. Lite läskigt”, skriver läsaren i ett sms.

– Det blev mindre förseningar på starter från Arlanda, från klockan 22.20 ungefär, säger Christopher Montecinos, tjänsteman i beredskap på Luftfartsverkets pressjour.

– En skyddsvakt hade sett en drönare ovanför en av landningsbanorna. Med anledning av det skickas polisresurser på platsen, de har då sett hur drönaren åker i väg och lämnar området, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Nu arbetar polisen med informationshämtning på platsen. Enligt Aftonbladets uppgifter skickade de upp helikopter för att jaga efter drönaren.

– Jag går inte in på detalj hur vi jobbar, säger Anna Westberg.

Efter första nattens drönarflygningar sa Hans Liwång, professor i försvarssystem på Försvarshögskolan, att tidpunkten och omständigheter kan tyda på att någon velat testa Arlandas beredskap. Och att det inte går att utesluta att främmande makt varit inblandad.

Efter måndagskvällens flygning menar han däremot att det skulle kunna röra sig om en ”copycat”.

– Vi har sett att drönarflygningar ”smittar av sig” en aning, säger Hans Liwång till SVT.

Swedavia vill inte heller kommentera detaljer i sitt säkerhetsarbete och vad de eventuellt gör för att förhindra fler drönarflygningar.

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna
Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024