Staten äger inga flygbolag. Staten äger inte heller några rederier, bussbolag eller åkerier.
Däremot äger staten två tågbolag, ett som kör godståg och ett som kör resandetåg. Båda dessa bolag har nyligen presenterat sina Q3-rapporter. Medan godsbolaget Green Cargo närmast kämpar för sin överlevnad presterar SJ AB ett starkt resultat och står också på en mycket solid finansiell basis.
SJ AB heter som man förkortade det gamla statliga affärsverket Statens Järnvägar. Därför kämpar SJ fortfarande med att för en oengagerad omvärld förklara vad man är för ett bolag. Detta trots att det nu gått decennier efter uppdelningen av affärsverket.
I pressmeddelandet om kvartalsrapporten ber SJ därför nästan om ursäkt för att man går med vinst och SJ förklarar att man inte får några subventioner för att bedriva sin verksamhet. SJ AB förklarar också att utan vinster skulle man inte kunna investera i nya moderna tåg. Sådant läser man inte i privata företags pressmeddelanden kring resultatrapporter.
Fakta SJ resultat och vinst
SJ-koncernens rörelseresultat för tredje kvartalet 2024 uppgick till 361 MSEK (255), vilket är en ökning jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Ökade biljettintäkter samt nytillkomna och befintliga trafikavtal bidrog till det starka resultatet, enligt ett pressmeddelande.
SJ-koncernen förbättrade sitt rörelseresultat i tredje kvartalet till 361 MSEK (255).
Det var främst intäkter från den kommersiella trafiken som skapade resultatförbättringen, men även nytillkomna och befintliga trafikavtal bidrog till förbättringen.
Totalt ökade resandet under kvartalet med 5 procent i SJs tåg, jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
Jämfört med Q3 förra året har rörelseresultatet ökat med 41 procent. Intäkterna har gått upp med 31 procent. Den stora intäktsökningen beror på att SJ närmast ramlat in i ”nödavtal” för så kallade trafikavtal, bland annat pendeltågstrafiken i Stockholm. Trafikavtalens omsättning har nästan fördubblats, medan biljettintäkterna för den så kallade egentrafiken ökade med 10 procent. Enligt SJ ökade resandet med 5 procent (medan utbudet ökade mindre än så). SJ:s resultatförbättring beror alltså på att man fyllt tågen bättre samtidigt som man höjt genomsnittspriset.
SJ uppfyller ägarens krav på avkastning på operativt kapital (>7 procent) och skuldsättningsgrad (mellan 0,5 och 1,0).
Värt att notera är att SJ från och med tidtabellskiftet i december kommer att upphöra med att köra nattåg Göteborg – Umeå samt även upphöra med sin regionaltrafik Stockholm – Uppsala (kommer i fortsättningen enbart köras av Mälartåg och SL/UL). Samtidigt kommer SJ tilldelas trafikavtal för nattågen till övre Norrland. Dessa förändringar leder till att en allt större andel av SJ:s intäkter kommer från trafikavtal. En bedömning är att det kommer att vara ungefär hälften.