Annons:

Premium

Ett mycket bra kvartal för SJ – tack vare nödavtal…

Travel News tågexpert Mats Nyblom analyserar SJ:s kvartalsrapport.

“Jag är lite bekymrad över att järnvägsbranschen själv har gått för långt i att beskriva det svenska järnvägssystemet som helt fallfärdigt. Så är det ändå inte”

SJ har snabbt redovisat sina siffror för Q2 2024. Det är inte helt lätt att göra bra analyser av SJ:s utveckling som bolag, fortfarande är covid-åren ett svart hål för den som söker långsiktiga trender eller försöker hitta nyss uppkomna trendbrott. Gäller i och för sig hela rese- och upplevelsemarknaden. Vi får ändå göra ett försök.

SJ är stolta över sitt nya bokningssystem. Många verkar missnöjda. SJ pratar om fortsatt utveckling. Låter lite som en fasförskjutning av Trafikverkets MPK-projekt. Detta Trafikverkets nya planeringssystem har ju varit utsatt för en massiv kritik från tågbranschen. Då stod SJ på utsidan och var missnöjd. Kanske inte så lätt med storskalig IT-utveckling.

SJ pratar också mycket om ”Omtag svensk järnväg” i sin kvartalsrapport. Mycket är bra i detta arbete. Inte minst att man lyfter fram det faktum att många lönsamma investeringar i våra tågspår ligger sent i planeringen medan andra (inte lönsamma, men politiskt påhejade) projekt ligger före. Själv är jag däremot lite bekymrad över att järnvägsbranschen själv har gått för långt i att…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium!

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium