”När veckan drar igång på söndag finns det 2 031 evenemang i kalendariet. Över 40 procent mindre än senaste året före pandemin”
Under 2020 var veckan helt inställd, under förra året digital. Ett tungt bortfall för Gotlands besöksnäring när runt 40 000 besökare på veckan plötsligt uteblev. Och nu en återkomst för Almedalsveckan där allt är som det var före pandemin?
Kanske inte. När veckan drar igång på söndag finns det 2 031 evenemang i kalendariet. Över 40 procent mindre än senaste året före pandemin.
”Men det började i liten skala: två sommargotlänningar och ett lastbilsflak”
Flera stora aktörer har dragit ned på aktiviteten och skickar färre till Visby. Almedalen har fått en konkurrent i Järvaveckan som drar en yngre publik och från förorten. Medieföretagen drar ned på sina satsningar. Och partierna vill se mindre av party och företagsevenemang och mer av politisk debatt ett valår.
Men en hel del av de 100 miljonerna kommer att uppstå även i år i form av hotell, privatboenden som hyrs ut, restaurangbesök, logistik, lokalhyror och cateringtjänster. Beräkningen bygger på en undersökning Visita lät göra 2013 framräknat till dagens priser.
Men det började i liten skala: två sommargotlänningar och ett lastbilsflak. 1968 fick Olof Palme, då utbildningsminister med sommarhus på Fårö, frågan från S på Gotland om att hålla sommartal.
Men att bara låta Palme tala skulle se illa ut i partiledardiskussionen inför kongressen 1969. Så på samma scen den 24 juli 1968 fanns också statsrådskollegan Krister Wickman som rest in från stugan i Sproge.
Några hundra kom för att lyssna, men någon ny politisk sommarscen var långt ifrån född. Fast Palme som blev partiledare året därpå fortsatte åka in till Almedalen och hålla sommartal.
Inte förrän 1975 fick Olof Palme konkurrens av andra partiledare och först året därpå medverkade de första borgerliga partiledarna i Almedalen, då moderaternas Gösta Bohman och folkpartiets Per Ahlmark talade.
Almedalsdagen var från början begränsad till kvällstid. Partierna höll en presskonferens på eftermiddagen, sedan partiledartalet på kvällen.
1981 höll socialdemokraterna sitt första ekonomiska seminarium och dagslugnet för Almedalsbesökarna var borta.
Fast det skulle dröja ända till 90-talet innan andra aktörer kom på att Almedalsveckan var ett bra tillfälle att synas på dagtid.
Det har blivit till en Almedalstradition sedan dess: debatten om när taket är nått. Att det är för mycket sägs varje år, och har gjort så länge. Så här lät det till exempel i Aftonbladet efter veckan 2001:
”Nu är det mest politiskt tingeltangel och kosmetika som visas upp. I år slogs inte mindre än 30 (!) seminarier om journalisternas tid.”
Eller TT som konstaterade redan 1983:
”Almedalen tycks ha spelat ut sin roll som oomstridd sommarmetropol för politiska tal på toppnivå”, eller när de konstaterade: ”Almedalstraditionen har nog passerat sin kulmen”.
Men Almedalsveckan kunde faktiskt ebbat ut 1986. Efter mordet på Olof Palme ville efterträdaren Ingvar Carlsson inte tala i Almedalen som han betraktade som Palmes scen. Fast han lät sig övertalas att året därpå medverka på ett möte på Högklint. 1990 talade han vid ett möte nära Österport. Först 1992 höll han för första talet i Almedalen. Stefan Löfven nobbade Almedalen 2019 och åkte på besök i Ullared i stället.
Partierna på Gotland som ”äger” Almedalsveckan var en gång på väg att flytta Almedalen från Almedalen. Östergravar, strax öster om ringmuren skulle överta Almedalens roll som politisk arena tyckte partierna 1991. ”Ringmuren som fond för TV:s bilder associerar tydligt till Visby, resonerar man och hoppas att kommunen ska inse värdet av arrangemanget och bidra med pengar till riksannonsering, scen och teknisk utrustning”, skrev TT.
Varumärkesvärdet av veckan är svårbedömt på lång sikt, men stort konstaterade man i Visita-rapporten 2013: ”Almedalsveckan kan beskrivas som en enda stor visningsresa för Gotland. Den skapar en varm och positiv bild av Gotland genom att tidpunkten innebär att det nästan alltid är fint väder. Dessutom blir det ett naturligt fokus på den avslappnade stämningen och den välkomnande ö-mentaliteten så även de mjuka värdena marknadsförs på ett positivt sätt. Totalt sett innebär detta att kännedomen om Gotland som destination ökar, både för mötes- och fritidsresande. Almedalsveckan fungerar också som produktplacering för gotländska produkter och råvaror vilket i sin tur indirekt stimulerar intresset och försäljningen”.
Almedalsveckan 2022 betyder i alla fall en test på vad två års frånvaro betytt och vad det betytt för framtiden.
Tidslinjen för Almedalsveckan:
1968 Olof Palme och Krister Wickman håller första talen
1975 Första andra partiledaren talar i Almedalen: Vänsterpartiet kommunisternas (Vpk) Lars Werner
1976 Första borgerliga talen i dalen: M och FP
1981 S håller ekonomiskt seminarium
1986 Ingvar Carlsson säger nej till Almedalstal efter mordet på Olof Palme
1990 FP och M börjar med seminarier dagtid
1993 Utspelsmaskinen i partierna går igång med presskonferenser i tid och otid
2001 Hela 30 seminarier dagtid. Företagen har börjat upptäcka Almedalen.
2002 Första gången över 100 besökande journalister
2003 Första gången över 100 evenemang
2009 Första gången över 1 000 evenemang
2010 Medieexplosionen, Expressen slår upp en valstuga och gör egna Almedalstidningar och medierna står för åtskilliga programpunkter.
2013 Första gången över 2 000 evenemang.
2014 Första gången över 3 000 evenemang.