Annons:

Premium

Sportfeber lockar svenskar till Tyskland – men inte Paris

Nära nog en tredjedel av svenskarna planerar resor till minst ett sportevent i år. Men medan Tyskland lockar trots att Sverige inte kvalificerat sig till fotbolls-EM är intresset för Paris svalare. Text: Linda Iliste

Trots att flera svenska representanter deltar i sommar-OS som inleds i Paris den 26 juli, har flygsökningarna till den franska huvudstaden minskat med 17 procent jämfört med sommaren 2023. 

Det meddelar Momondo. Hotell- och jämförelsesajten har analyserat sajtsökningar samt genomfört en undersökning med PureSpectrum, för att ta tempen sommarens stora sporthändelser och hur de eventuellt lockar svenskarna.

Bilden som framstår, är framför allt att svensken längtar efter sol och värme. Hela 53 procent av de tillfrågade uppger att sommarsemestern planeras till en strand. Högst i kurs står klassiska sol- och baddestinationer.

– Detta, i samband med att de stora spelen i Paris infaller mitt under den svenska sommarsemesterns högtid, kan indikera att svenskarna prioriterar en resa till klassiska stranddestinationer framför att uppleva sommarens stora spel på plats, menar Per Christiansen, reseexpert på Momondo.

En annan jämförelsesajt, Omio, meddelar att man under det senaste året sett en 11-procentig ökning av intresset bland svenskarna inför OS. Men enligt Omio prioriteras bland annat Premier League framför de olympiska spelen.

Just fotboll verkar också stå högt i kurs oavsett om Sverige representeras eller ej. Hos Momondo har flygsökningar till München närapå tredubblats jämfört med sommaren 2023. Även flygsökningar till Berlin och Frankfurt har ökat jämfört med i fjol. 

Att tyska städer ökar i popularitet parallellt med att det svalnar för Paris sker dock inte i ett sportvakuum. Prisläget är troligtvis en avgörande faktor. Medan det rapporterats mycket om hur kostnaden för att vistas i Frankrike under OS ökat markant, har det tyska prisläget gått åt andra hållet. Till München är det exempelvis 16 procent billigare att flyga jämfört med sommaren 2023.

– Sportfans bör hålla sig till storstäderna för att inte missa fotbollsfesten, men även för den som inte är fotbollsintresserad har Tyskland mycket att erbjuda i flera delar av landet, poängterar Per Christiansen.

På nytt jobb