Travel News fick en längre videointervju med Scandics vd Jens Mathiesen. Han satt hemma i villan på Amager i Köpenhamn och Travel News var på redaktionen i Stockholm. Förra gången Travel News intervjuade Jens Mathiesen var i mitt på februari i samband med bolagets kapitalmarknadsdag. Då var agendan stor expansion, bättre marginaler och högre vinst. Veckan efter slog corona pandemin ner i Norden med full kraft och Nordens största hotellbolag gick från att vara ett välmående företag till att balansera på konkursens rand. Hade staterna i Norden inte gått in med permitterings- och andra stöd hade bolaget inte överlevt säger Jens Mathiesen i denna intervju.
Han hävdar också att Scandic var ett de första större bolagen i Europa som förstod krisens omfattning och inledde en process för att återkapitalisera bolaget. Det innebär dels att aktieägarna ska hälla in drygt 1,7 miljarder och att kreditfaciliteten utökas med drygt 1,1 miljarder. Mer än hälften av personalen har fått gå hem och det är oklart hur många som får komma tillbaka.
Under en stor del av våren har även hälften av de 280 hotellen varit stängda, men nu är man i en process att öppna upp. Beläggningen i maj var blygsamma åtta procent. I juni hoppas man på en ökning med några procentenheter.
Några analytiker tror att Scandic kommer att stå starkare på marknaden efter krisen, men när Jens Mathiesen jämför bolaget poängterar han att det kommer att dröja lång tid innan resandet är tillbaka på normal nivå. När det gäller möten och konferenser kommer det kanske aldrig att ske. Men helt klart är att Scandic kommer att överleva krisen och Jens Mathiesen ser inte ytterligare behov för bolaget att ta in mer pengar för att bolaget ska bli friskt. Och nej han ångrar inget under resans gång.
Berätta om läget just nu?
– Det har hänt mycket sedan vår kapitalmarknadsdag i februari där du intervjuade mig.
Väldigt mycket. Jag läste om min gamla analys…
– Det har varit crazy-tider för hela industrin globalt. Det gick så fort ner. När jag tittar tillbaka är jag stolt att Scandic var så snabba. Vi såg vad som var på gång och hanterade situationen. Det har varit fruktansvärt tufft att säga farväl till många medarbetare. Att skicka hem människor till osäkerhet. De vet inte när de ska få komma tillbaka. Vi i företagsledningen kan och måste hantera ups and downs, men just nu är det svårt att veta i vilket tempo saker sker. Det är stor skillnader mellan olika länder. När, eller om, det kommer ett krispaket… Vi går och väntar på stöd – eller inte. Men jag är vid gott mod. Jag tycker vi agerat snabbt och ansvarsfullt.
”Vi var det första bolaget i Europa gjorde en nyemission på grund av krisen.”
Vilka är de viktigaste åtgärderna Scandic gjort under krisen?
– Om vi tar det i ordning… Det första vi gjorde var att tillfälligt stänga hälften av våra hotell. Det gjorde vi i mars. Samtidigt skickade vi hem alla vi kunde på permitteringar. Det är olika regler i olika länder. I Norge och Finland kunde vi agera snabbt. I Sverige var det upp till 60 procents permittering. Då gjorde vi det och använde resten av tiden till att hålla hotellen öppna även om vi hade få gäster. I Danmark hade vi först en regel och sen en annan så där kunde vi skicka hem människor. I vissa länder fick vi varsla, samtidigt som vi permitterade. Det gjorde vi i Danmark och Sverige, men inte i Norge. Samtidigt började vi en dialog med bankerna, styrelsen och det stora aktieägarna för att få fram kapital att ta oss igenom krisen. Det gjorde vi tidigt. I slutet på mars skickade vi ut ett pressmeddelande och berättade om vårt likviditetsbehov i år. Vi har varit transparenta och snabba. Vi var det första bolaget i Europa som kom ut och berättade om vår nyemission på grund av krisen. Den tar slut den 17 juni och är fullt garanterad.
Hur länge ska pengarna räcka?
– De ska räcka hela vägen igenom. Jag kommer inte att göra fler aktieemissioner. Vi gör detta och ett nytt kreditavtal. Scandic ska inte bara komma igenom krisen, vi ska komma ut på andra sidan som ett starkt bolag.
Nu i efterhand, borde ni agerat på ett annat sätt tidigare?
– Nej. Jag har frågat vår styrelse och våra samarbetspartner om detta. Vad tycker ni att vi skulle gjort annorlunda. Ingen har sagt något som de tycker vi kunde gjort annorlunda. Vi var extremt snabba. Du och jag träffades på vårt kapitalmarknadsdag den 18 februari. Veckan efter den 25 februari drog jag i handbromsen. Jag skrev ett långt mejl till koncernledningen och presenterade de första åtgärderna. Vi var ett av de första bolagen i Sverige som gjorde detta. Anställningsstopp, projektstopp, kostnadsöversyn, cash flow… Jag satt på helgen och tittade nyheterna och såg accelerationen i Kina och Italien. Vi har varit snabba och haft bra balans mellan att få ner kostnader på runt 70 procent och våra lönekostnader med 80 procent. Det är kombination mellan nedbemanning, vi har sagt upp folk och gjort permitteringar. Vi har skött oss och inte slutat att betala hyra. Vi har en bra dialog med våra hyresvärdar.
Har du och ledningen gått ner i lön?
– Ja. I mars tog vi bort utdelningen till aktieägarna och samtidigt sänkte vi i ledningen våra löner med tjugo procent. Styrelsen sänkte sitt arvode med trettio procent. Samtidigt beslutade vi att vårt bonusprogram ska pausas. Det är 6-800 människor i Scandic som har dessa avtal. Vårt aktieprogram för i år är också borta. Detta kostar mycket pengar för mig och andra. Men det är som det är. Aktieägarna ska hälla in pengar och vi måste sänka våra löner. Vi tar vårt ansvar.
”Hade vi inte fått stöd hade vi inte klarat oss. ”
Det är fyra olika regeringar som har fattat beslut under krisen. Vem tycker du har gjort det bästa jobbet?
– Jag har inte sammanställt detta krona för krona. Men paketeringen mellan länderna är skiljer sig åt. Den norska, finska och även tyska modellen innebär att vi kan skicka hem medarbetarna på kort varsel. Vi betalar inte deras lön när de är hemma, men vi får inte säga upp människor samtidigt. I Danmark och Sverige får vi inte hela lönen utan delar. Vi får en större kostnad, men å andra sidan kan vi säga upp människor. Sverige var snabba att prata om stöd till övriga kostnader, men Danmark var först att genomföra detta. Vi fick stöd till hyran och annat. Men krisen kommer ändå att kosta Scandic många miljarder. Sverige, Danmark och Norge har olika stödpaket till annat, men det har inte Finland. De har bara permitteringsstöd. Men det är svårt att mäta mellan länder. I Sverige kommer vi, med stor sannolikhet, få stöd för mars och april. Vi förväntar oss även att det kommer något för maj och juni, men det är inte beslutat. Nu är det 11 juni och vi vet inget om något ytterligare stöd, då måste vi göra andra saker för att hålla nere kostnader och worst case scenario är att vi ska säga upp fler medarbetare. Det är viktigt att vi får tydliga besked. Norge, Danmark och Finland har förlängt permitteringsordningen och stödpaket till efter sommaren. Det måste vi få veta från Sverige också. Hur länge får vi stöd? Det är inte jag eller corona som har tillfälligt stängt våra hotell. Det är länderna som fattat beslut om att stänga gränserna och minska rörligheten. Det är regeringen som fattat beslut som är tuffa för flygbranschen, hotellindustrin och vissa delar av restaurang- och turismvärlden. När man fattar dessa beslut förväntar vi oss stöd annars kommer vi inte att överleva. Hade vi inte fått stöd hade vi inte klarat oss.
Vad räknar du med för beläggning i sommar?
– Det viktiga när vi pratar om sex procent i april och åtta procent i maj så är det snittet på hela Scandic i Norden när hälften av alla hotell var tillfälligt stängda. Nu öppnar vi fler hotell i juni, i Norge nästan 50 hotell. Vi öppnar i Tyskland och fler i Danmark och alla våra svenska hotell är öppna. I slutet på juni kommer vi att ha 80 procent öppet. Det hjälper förstås. Beläggningen kommer att öka eftersom vi öppnar fler hotell, men också för att bokningstakten ökar. Vi kör våra sommarkampanjer och det är positivt att man får lov att röra sig i Sverige. Folk kan ta beslut: “nu bokar vi vår semester”. Det ser vi dag för dag.
Men du tror på halverad omsättning för 2020.
– Jag vill gärna bli positivt överraskad. I januari och februari ökade vi med två procent. Mars såg bra ut till en början. Andra delen blev en katastrof. Vi var 47 procent ner. 6-8 procents beläggning i april och maj drar ner oss. Vi tror på en viss återhämtning i Q3, men inte alls som förra året. Q4 kommer inte heller att vara i nivå. Det kommer att bli mer än hälften som försvinner. Det är brutala tal när man gick från 19 miljarder i omsättning.
”Hotell med några mötesrum kanske ska tänka om…”
Om vi blickar framåt så pratade jag nyligen med en flygbolagsdirektör och han sa att vi kommer aldrig att komma tillbaka till 2019 års nivå när det gäller inrikesflyget i Sverige. Vad tror du om affärsresandet, kommer man att komma tillbaka till förra årets nivå inom överskådlig tid eller är vi på en krympande marknad.
– De senaste åren har vi sett att leisure växer mer än corporate. Det är en tendens som kommer att fortsätta. Vi kan aldrig begränsa resandet. Det kommer att fortsätta att växa. Rumsförsäljningen kommer att komma tillbaka till 2019 års nivå. Men det tar inte ett till två år utan lite längre. Vi ska vara beredda på att mötesbranschen kanske inte kommer tillbaka sin gamla nivå. Många längtar efter att träffas, men det har blivit enklare som du och jag sitter nu att ha ett videomöte. Skype, Teams och Zoom har gjort att det har blivit lättare att träffas om du är två till fyra personer. Det har vi lärt oss under krisen. Det innebär att vi kommer att se över våra hotell och konfigurationen. Hotell med några mötesrum kanske ska tänka om och göra något annat. Vi ska koncentrera möten till några större hotell.
När vi sågs i februari skulle ni bygga 18 nya hotell och 5882 nya rum. Hur många av dem kommer att bli av?
– Just nu alla. Jag vet inte om vi haft tur i en olycklig situation, men vi har inte många öppningar i år. En i Norge och en Finland. De kommande åren har vi sju-åtta öppningar per år. Vi bygger just nu och hotellen kommer att öppna. Tajmingen är inte den bästa, men vi springer inte från våra avtal. Vi tror att hotellen är rätt och bra på lång sikt. Det är stora hotell i stora städer som München, Frankfurt, Helsingfors och Köpenhamn. De sista hotellen på listan kommer kanske att bli framflyttade. Vi planerar ett stort hotell i Århus. Det öppnar först 2025. Vi väntar ett år.
Har ni planer på att ta över andra hotell? Det finns många billiga hotell ute på marknaden.
– Det händer en del på marknaden tyvärr. Individuella hotell går i konkurs och landar hos fastighetsägare som inte kan driva hotell. Vi har fått förfrågningar och normalt sett skulle vi vara positiva. Det är bra hotell i storstäderna som passar in i vår strategi, men vi har inte bråttom på denna sida av sommaren. Blir det en återhämtning i höst så kanske. Om Scandic står starkt i marknaden kan det finnas möjligheter. Fastighetsägarna behöver någon som kan driva deras hotellfastigheter. Det är Scandic ganska bra på. Då gäller det att hitta rätt lösning. Det måste vara en balanserad risk för bägge parter.
Många tror att ni kommer att komma ut starkare efter krisen.
– När jag mäter mot oss själva kommer vi inte ut starkare. Krisen är jättedyr och tar fler år. Men när de gäller mot andra finns det en god möjlighet att Scandic står starkare – om vi gör rätt. Men marknaden måste återhämta sig först, men det finns en bra möjlighet. Det är många som sliter, men vi har en tydlig plan. Vi har inte positivt kassaflöde nu, men när vi får det kan vi skruva upp våra ambitioner.
Pandox har lovat att inte sänka er hyra under miniminivån under krisen. De vill inte vara er bank. Stämmer det?
– Jag vill inte kommentera på Pandox isolerat. Vi hyr många hotell av dem med en rörlig modell. De är en bra samarbetspartner. Vi har professionell dialog om att vi ska igenom detta tillsammans. I de fall vi har fasta avtal och höga garantier har vi en dialog med fastighetsägarna. Det är inte rimligt att medarbetare blir av med jobbet och alla ska gå ner i lön, aktieägarna ska hälla in pengar och sen ska fastighetsägarna få sin vanliga del. Vi måste hitta rätt balans. De flesta tycker fastighetsägarna måste vara med. Det har regeringen sagt. Vi har en dialog med fastighetsägarna om detta.
Har Petter Stordalen ringt velat sälja några hotell till dig?
– Nej, det har han inte. Jag vet inte hur han klarar sig, men Choice är ett stort hotellföretag och jag tror att han också kommer igenom detta.
En kommentar