Annons:

Premium

Danska krav efter statsstöd: SAS huvudkontor till Köpenhamn

I fredags enades en majoritet av partierna i folketinget om att danska staten ska kunna ge direkt stöd till SAS. Nu höjs röster för att flytta huvudkontoret till Köpenhamn. Framtidens SAS ska vara danskt. Text: Janne Sundling

”Det är på sin plats att SAS flyttar huvudkontoret till Danmark”

Det villkorade stödet från danska staten – SAS måste även hitta privata investerare – kan leda till fler krav för att ”fördanska” SAS.

Hans Kristian Skibby, partilös ledamot i danska folketinget, menar att om Danmark ökar sin ägarandel och Sverige på sikt gör sig av med sin bör huvudkontoret flyttas till Danmark.

– Om man ändrar ägarstrukturen så verkar det lite absurt att man har stora delar av ledningen i ett annat land än därifrån man opererar, säger han till Berlingske.

– Det är på sin plats att SAS flyttar huvudkontoret till Danmark, om ägarandelarna förändras. Jag kan tänka mig det finns hyresavtal och annat som gör att man inte ska kasta iväg pengar. Men man bör presentera en plan för hur ledningen kan hamna i Danmark.

Kastrup är Nordens största flygplats.

Flygexperten Jacob Pedersen, aktieanalyschef på Sydbank, säger att han förstår att tanken uppstår hos politikerna, men att SAS även fortsatt kommer att vara ett skandinaviskt bolag.

– Jag hoppas att SAS blir fritt från politisk inblandning, för det skulle kunna innebära att de som kan investera i bolaget drar sig ur. En storinvesterare skulle nog dra sig ur om det visar sig att den danska staten ändå ska bestämma olika saker, säger han.

”Man bör presentera en plan för hur ledningen kan hamna i Danmark”

I avtalet som skrevs i fredags heter det att danska deltagandet ska säkra medinflytande över frågor som är ”centrala för att bevara SAS starka förankring i Danmark och bidra till Danmarks internationella tillgänglighet”. Bland de sex partier som deltar i avtalet säger man att det är för tidigt att prata om huvudkontorets placering.

– Vi är i en mycket allvarlig situation nu. Vi har sagt att vi ska bidra med kapital från dansk sida och det också tillförs privat kapital. Därför är det lite tidigt att börja diskutera det. Jag är mer upptagen av möjligheterna att hitta privat kapital, säger borgerliga Venstres ekonomiska talesperson

Troels Lund Poulsen.

– Jag säger inte att man ska flytta nu. Men man bör redogöra för hur man ser framtidsperspektiven med ändrade ägarförhållanden, och en dansk utfasning av det svenska involveringen, säger Hans Kristian Skibby till Berlingske.