TT: Hur påverkar den här krisen regeringens inställning till att staten är ägare i SAS? Illustrerar inte den här krisen som vi ser nu problemen med att äga den här typen av bolag?
– Alltså, det är väldigt vanligt. Nästan oavsett var du tittar så har du stater som antingen är ägare eller delägare i flygbolag. Det har ju historiska skäl. Det var så flyget började en gång i tiden.
– Sedan har vi ju ett mandat från riksdagen att sälja de 14,8 procent av SAS som den svenska staten fortfarande äger. Men just nu känns det mer som en teoretisk diskussion. Läget är ju så desperat och svårt när det gäller flyget.
– Tyvärr är det som Rickard Gustafson säger att i dag är det svårt att se det här förändras nämnvärt i närtid.
TT: Skapar inte den här krisen naturliga konsolideringsbehov i flygindustrin?
– Den europeiska, jag skulle till och med vilja säga den globala flygindustrin kommer ju att gå igenom ett stålbad. Vi vet ju sedan tidigare att det har funnits problem med överetablering och därmed väldigt få flygbolag som varit i gott skick. Det märks ju nu.
– SAS är ett av de bolag som gjort mest för att se till att vara i gott skick. De gick in den här krisen i något bättre skick än många andra bolag. Men likväl tror jag alla begriper att säljer man inga biljetter, flyger man inte, blir det väldigt svårt, säger Ibrahim Baylan.
2 kommentarer