Annons:

Skandalrecension för ”världens bästa restaurang”

Tre Michelinstjärnor och utnämnd till ”världens bästa restaurang”. Men brittiska Elles chefredaktör är inte imponerad av Noma i Köpenhamn. Text: Janne Sundling

”På tre timmar fick de alla rätterna, varav tre fjärdedelar beskrevs som kalla med ”smak av ättika”

Chefredaktören Farrah Storr har prövat att äta på Noma, och är minst sagt inte imponerad. Sina upplevelser av besöket levererar hon i The Times. Kort sagt: Hon hatade det.
Hennes man har länge tryckt på för att de skulle besöka den ryktbara restaurangen. Och nu lyckades de reservera bord för en måltid som kostade 9 800 danska kronor för två personer.
Förväntansfulla slog de sig ner, och förväntade sig en annorlunda matupplevelse. Och ja, med myror och rendjurshjärna bland rätterna, var det uppnått.
De placerades nära köket och fick höra ett ”ohyggligt soundtrack”, med ljudet av ett dussin kockar som ropade ”ja” i ett kör när rätterna var klara.
Måltiden bestod av 15 anrättningar, och när rendjurshjärnan dök upp väcktes inte aptiten direkt. Redan konsistensen var oaptitlig.
– Inte komfortabel med inälvsmat? frågade servitören med, enligt henne, en ”hånfull attityd”.
Efter de första två rätterna skulle hennes man gå på toaletten. Men stoppades av en servitör.
– Nästa servering kommer snart, förklarade han småargt. Fem minuter senare kom en kalla sallad.
En annan rätt beskrivs av Farrah Storr som avslaget te som någon släng en cigarettfimp i, och ratades.
På tre timmar fick de alla rätterna, varav tre fjärdedelar beskrevs som kalla med ”smak av ättika”.
Avslutningsrätter, saffransglass, smakade mer som modellera, enligt de allt mindre imponerade besökarna. På väg ut var de fortfarande hungriga.
”Moma är mer en kult än en restaurang”, är hennes slutsats. ”det är nog det som sker när du varit på toppen för länge”.
”Istället för personal som pressar och utmanar dig samlar du fans som ser på dig med beundrande ögon. Istället för journalister som har ett vakande öga för du bloggare och journalister som bekymrar sig om att en dålig recension säger mer om dem än det gör om Noma”, konstaterar hon.

3 kommentarer

  1. Niclas: Vad är rendjur? :) Och visst heter restaurangen Noma.
  2. Emil: Finns väl inget så överskattat som att gå på en Michelinkrog. Du har betydligt större chans att få en smakupplevelse sittandes på en plaststol på en enkel restaurang där maten lagas av någon som gjort det i generationer, än av någon hypad kreatör/kock som vill tänja på gränserna för vad som är tjänligt att äta.
  3. Urban: Emil: Håller med.