Finalen bjöd på en uppgörelse mellan tre erfarna tävlingskockar. Ludwig Tjörnemo tog hem segern, före Oskar Persson och Pontus Wellén. Vinsten innebär att Ludwig Tjörnemo kommer att tävla för Sverige i Bocuse d’Or under 2026 och 2027. Med sig hade han coachen Jimmi Eriksson och sin commis Linnea Carlsson.
Finalisterna ställdes inför två utmanande tävlingsuppgifter, där svenska råvaror stod i fokus. Under fyra timmar och 30 minuter skapade de:
Det var en oerhört jämn tävling, där endast nio poäng skiljde ettan från tvåan. Ludwig Tjörnemo vann med 1 170 poäng, följd av Oskar Persson på 1 161 poäng och Pontus Wellén på 751,5 poäng.
Smakjuryn bestod av: Peter Asp Jelksäter (ordförande), Sven Erik Renaa (Norge), Francis Cardenau (Danmark), Tommy Myllymäki, Emma Wixner, Ida Bauhn, Gustav Leonhardt och Adam Dahlberg. Metodjuryn bestod av Alexander Sjögren och Henrik Norström.
Nu börjar förberedelserna inför den europeiska kvaltävlingen, Bocuse d’Or Europe, som arrangeras under 2026. Målet är att säkra en plats i den stora världsfinalen i Lyon i januari 2027.
Ludwig Tjörnemo har en gedigen tävlingskarriär bakom sig, med erfarenhet från Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget samt en titel som vinnare av Årets Kock.
Bocuse d’Or grundades 1987 av den franska mästerkocken Paul Bocuse och är idag världens mest ansedda kocktävling. Bakom den svenska satsningen står Bocuse d’Or Sweden, en organisation ägd av Restaurangakademien AB.