”Salmon Eye”, öppnade i september 2022 och ska vara en av världens största flytande paviljonger på 1 000 kvadratmeter i fyra våningar.
Byggnaden, eller installationen, som ofta kallas ”Laxögat”, är sammansatt av 9 500 plåtar av rostfritt stål som ska påminna om laxens silvriga fjäll. Formen om fiskens öga. Paviljongen, som väger 1 256 ton, byggdes i Estland och seglades sedan till Norge.
Senare i vår öppnar restaurangen mitt i Hardangerfjorden. Vi är i Norge, men Laxögat är ritad av danska Kvorning Design och danska kocken Anika Madsen. Hon ska agera köksmästare och tillsammans med sin man Nico Danielsen, som är restaurangchef, vara värdarna på Iris.
Det stora laxögat rymmer i dag ett museum eller upplevelsecenter, som fokuserar på hållbar fiskodling. Restaurang Iris kommer att ligga på översta våningen, där de 24 gästerna kan se ut över fjorden genom ett enormt panoramafönster. Köket ligger under vattenytan.
Bakom projekt står Eide Fjordbruk som är en familjeägd laxodling, med bröderna Sondre och Erland Eide i spetsen, som står för en procent av världens laxodling.
Fast ett besök till Laxögat är inget som sker helt spontant.
Man seglar ut från staden Rosendal, ett par timmars bilfärd från Bergen, som har 1 000 fastboende, men som tar emot 55 000 turister under sommaren. Turen med elbåt tar bara 10-12 minuter.
Köket ska vara inriktat på lokala råvaror, särskilt fisk och skaldjur, men även lokalt vilt från Snilsveitøy.
Menynerna kommer att kosta 5 000 norska kronor inklusive vinpaket. I toppen av fine dining-segmentet där Michelinstjärnor anses vara en självklarhet.
– Det finns inget krav på Michelin-stjärnor, men det är klart att vi drömmer om det, säger Anika Madsen till danska Berlingske.