”Vi önskar att man sträcker ut återbetalningen till fem år”
”Det kommer efter som Arboga öl”, lite så tänker nu danska restaurangägare vid tappkranarna. Inte beroende på ölen, utan på de statliga lån som togs under pandemin. För nu ska de betalas tillbaka. Och det samtidigt som en rad kostnader ökar för el, råvaror och annat.
I november slog gourmetrestaurangen Amass igen, kedjan Karma Sushi gjorde det, samma, Frederiksbergs klassiska restaurant Sans Souci var på väg att göra det men räddades i sista stund. I veckan gick kedjan Pasta la Pasta i konkurs liksom pizzakedjan Gorms.
Orsaken i de flesta fall: coronalån som inte kan återbetalas.
Branchorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) har sett konkurserna öka och väntar sig det fortsätter. För nu ska lånen betalas tillbaka i en tid med hög inflation, energipriser och med högre räntor. Och detta i en bransch med små marginaler.
Över 46 000 företag tog under pandemin statliga lån till sammanlagt 22,2 miljarder danska kronor (ca 33 miljarder SEK). 3 900 av dem var restauranger, motsvarande en tredjedel av branschen.
Danmarks Statistik visar att 315 restauranger gick i konkurs under förra året.
– Vi önskar att man sträcker ut återbetalningen till fem år, då har man förhoppningsvis fått kontroll på energikrisen, säger Freja Brandhøj, vd på DRC till Berlingske.
– Går de i konkurs kommer de inte betala tillbaka sin skuld, då blir det skattebetalarna som får betala, säger hon och jämför villkoren med SMS-lån.
När lånen togs var förhoppningen att man skulle återvända till ett normaltillstånd, men det har inte infunnit sig.