Annons:

Anrik restaurang stänger: ena benet i coronakris och andra i energikris

Anrika restaurangen Sans Souci i Frederiksberg i Köpenhamn som funnits i 120 år har stängt men de gamla ägarna försöker nu rädda den.

Restaurangens nuvarande ägare, Carsten Vinding, förklarar för TV2 Lorry att han måste stänga för att verksamheten inte går runt.

– Jag har legat sömnlös många nätter. Corona slog hårt, och ovanpå det kommer nu stigande priser på allt från energi till råvaror. Och vår hyra steg nyligen så mycket att vi inte längre får ihop det, sa han när Sans Souci stängdes i lördags.

Branschorganisationen Danmarks Restauranter och Caféer säger att restaurangbranschen i dag står med ena benet i följderna av coronkrisen och det andra benet i energikrisen.

– Det är en extrem situation för restaurangerna. Vi fruktar att flera kommer att gå under, och vi fruktar ännu mer att danskarna stannar hemma om vi höjer priserna ännu mer, säger Freja Brandhøj på Danmarks Restauranter och Caféer i ett uttalande. 

Carsten Vinding tog över Sans Souci 2019, men nu vill de tidigare ägarna

Jakob Blom och Kristian Willumsen göra ett försök att rädda den. 

Restaurangen har haft många ägare genom åren. En av dem var Dorte Bülow, tidigare strippa och sambo med resekungen Simon Spies, som gjorde den till stamställe för skådespelare, konstnärer och affärsfolk.

Jakob Blom och Kristian Willumsen köpte restaurangen av Dorte Bülow 2014.

– Vi lade mycket krut på att renovera den och göra den vacker, så det blöder i våra hjärtan om den inte får leva vidare, säger Jakob Blom till Berlingske.

Kommentarer är stängda.

På nytt jobb