Sedan september har båda parter investerat betydande tid och resurser för att nå en överenskommelse. Trots detta har förändrade förutsättningar, som ligger utanför Nosiums kontroll, medfört att förhandlingarna avslutats. Det framgår av ett pressmeddelande.
Det var i september förra året som Nosium och Brasseriegruppen ingick ett LOI för att genomföra ett omvänt förvärv. Sedan dess har parterna arbetat intensivt för att slutföra affären, men faktorer hänförliga till pågående processer inom Brasseriegruppen har gjort det svårt för Brasseriegruppen att fortsätta förhandlingarna och har därför valt att avsluta processen.
Köpeskillingen väntades landa på cirka 905 miljoner kronor där hela köpeskillingen skulle betalas genom en nyemittering av drygt 7,9 miljarder aktier i Nosium till kursen 0:114 kronor.
Efter transaktionens genomförande skulle BG Holdings nuvarande ägare inneha 90 procent av de utestående aktierna i det sammanslagna bolaget och Nosiums nuvarande ägare således 10 procent.
Genomförandet av transaktionen var villkorat av en ”ömsesidigt tillfredsställande due diligence, att parterna ingick ett aktieöverlåtelseavtal, godkännande av Nordic Growth Market samt av en extra bolagsstämma i Nosium.
BG Holding-koncernen är direkt huvudägare i Brasseriegruppen, Stora Huset AB samt Östra Ågatans Förvaltnings AB och genom dessa indirekta huvudägare i ytterligare 19 företag med verksamhet inom fastigheter, grossistverksamhet och restauranger.
BG Holding-koncernens proformaomsättning för 2023 uppgick, enligt tidigare uppgifter, till cirka 600 miljoner kronor.
Brasseriegruppen har en historia med en hel del gupp på vägen. Bolagets ägare, tillika bröderna, Filip och Daniel Güven planerade för ett par år sedan tillsammans med Melker Andersson och Stefan Lidström att skapa Sveriges första ekologiska snabbmatskedja. Via bolaget DFG Fast Food skulle de köpa restauranger för 60 miljoner kronor – finansierat av 45 miljoner i obligationslån och ett utlovat eget kapital på 19 miljoner.
Men det egna kapitalet tillsköts aldrig, och hela lånet användes för att köpa restaurangerna – där grundarna satt på både köpar- och säljarsidan. Dessutom var verksamheterna redan förlusttyngda.
Redan 2019 var bolaget i kris och klarade inte räntorna på lånen. Under 2020 tvingades investerarna konvertera sina fordringar till preferensaktier, vilket innebar att endast 5 av de 45 miljonerna återbetalades.
Två dagar före julafton 2020 kom ännu en begäran om skuldavskrivning för att undvika konkurs. Filip Güven skyllde senare situationen på pandemin – men för investerarna var förlusten redan ett faktum.
Den 15 juni 2022 återkallade staden Brasseriegruppens alkoholtillstånd med hänvisning till brott mot alkohollagen, ekonomiska oegentligheter och brister i bolagsstyrning. Staden pekade på att bolagets närstående företag misskött sin ekonomi och underlåtit att anmäla viktiga ägar- och kapitalförändringar.
Förvaltningsrätten ansåg dock att stadens utredning inte bevisade allvarliga ekonomiska brister eller lagbrott och rev därför upp beslutet. Däremot fick bolaget bakom East en erinran för överservering.