Annons:

Premium

Ingen konkurs för Big Travel

Big Travels likviditetskris ledde till en konkursansökan som nu är återkallad. ”Det gällde bara 19 000 kronor”, säger ägaren Fredrik Skarke. Av: Leif Holmkvist.

Big Travel Sweden AB omsatte i fjol över en miljard kronor brutto, men resultatet efter finansnetto halverades till 19 miljoner. Företaget har genom åren dragit på sig ett stort antal betalningsanmärkningar samt skulder hos Kronofogden under några slitsamma år.

I januari sa vd Fredrik Skarke till Travel News att han såg ljuset: ”Ge oss sex veckor till så är vi trygga”, Men det har uppenbarligen tagit längre tid. 

Även i fjolårets årsredovisning får revisorsanmärkning sedan Big Travel slirat med skatt, moms och sociala avgifter. Men Big Travel har nu betalat sina skulder hos Kronofogden.

– Visst, vi har fått jobba hårt med likviditeten medan vi gått från 200 miljoner till en miljard på några år, medger Fredrik Skarke. Med vår digitala plattform kan vi nu växa utan avgörande kostnadsökningar.

– Och vi har betat av allt hos Kronofogden och betalar av på våra lån. Det tickar och går, men vi har slagit av på takten. Nästa år kommer vi nog inte att växa särskilt mycket i omsättning.

Fredrik Skarke, BIG Travels ägare

För tre veckor sedan begärde Bussbokning i Sverige AB sin kund Big Travel i konkurs.

– Det handlade om en skuld på 19 000 kronor som bara var 23 dagar gammal, säger Fredrik Skarke. Vi har betalt och konkursansökan är nu återkallad, men den har ställt till mycket elände för oss. Bland annat blev vi utslängda från Chalmers upphandling och många i branschen tror att vi är försatta i konkurs. Men nu vill vi helst bara blicka framåt mot fler kunder och förbättrade leverantörsrelationer.

Big Travel såldes i år av koncernmodern Taptum AB till dotterbolaget Taptravel Nordic AB. Koncernen lånade nyligen 150 miljoner kronor genom en obligation som fulltecknades på kort tid.

På nytt jobb