Annons:

Turist trängsel i Dubai trots finanskollapsen

Dubai skulle bli världens främsta resedestination. Men förväntningarna blåstes upp till orimliga nivåer och med den ekonomiska krisen sprack bubblan. När Abu Dhabi räddade Dubai från lånehajarnas käftar blev det tydligt att ett maktskifte skett i Förenade Arabemiraten, symboliserat av att turistattraktionen Burj Khalifa döptes om för att hedra Abu Dhabis regerande shejk.

[i=484016;w440;nb;nl]
 
– Vår slogan som tidigare var ”Dubai är världens stad”, kommer att bli ”Dubai är världen”, sa regent shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum i ett tal 2003.
På den tiden rådde blind optimism. Ingenting var omöjligt. Alla trodde på Dubai. Alla ville tro på Dubai. Det var som en saga. Den fula ankungen skulle förvandlas till en svan.
Dubailand var en del av sagan. Med sina dryga 19 500 hektar skulle det bli världens största nöjesland, Dubais svar på Disneyworld. När det var färdigt skulle det vara 1,6 gånger större än Singapore.
2004 avslöjades drygt 200 projekt som skulle ingå i parken, många av dem världens största, lyxigaste eller första. Bland annat planerades en utställning med rörliga dinosaurier i naturlig storlek, en stadsdel där marken var rutig och alla byggnader hade formen av schackpjäser i skyskrapsstorlek, världens sju underverk i naturlig storlek och ett vinterland under glaskupa, stort nog för vinter-OS.
– Turisterna kommer att öka med 30 procent varje år, förutspådde shejk Mohammed.
Snart började det viskas om överhettning i byggbranschen. Enligt en artikel som publicerades av ITP Construction i februari 2006 sa en anonym källa inom Dubailand att utvecklingen gått ”off the scale”:
– Många projekt är i praktiken ogenomförbara. Beräkningarna de bygger på är felaktiga.
Dubailands historia är full av ändringar, avbeställningar och mörkläggningar. Officiellt stoppas inga projekt, men det är talande att bara en bråkdel av det som planerades för fem år sedan har påbörjats.
 
Samtidigt talas det om överetablering på hotellmarknaden och priser som störtdyker. Är Dubai nere för räkning?
– Egentligen är det ju fantastiskt att en stad vågar ha attityden ”inget är omöjligt”, särskilt i dag när alla andra hukar sig och ingen vågar vara annorlunda, säger Helena Axelsson Fisk, Dubaibo sedan 1990-talet.
Hon, och de flesta andra som bor i emiratet, anser att Dubai har mycket mer att ge.
Johann Viljoen är före detta general manager på Al Sahra Desert Resort, det enda underhållningsprojektet som öppnat i Dubailand:
– Visst har Dubais rykte fått sig en törn, men världens minne är kort. Så snart vardagen infinner sig, glömmer vi det negativa som varit. Och nu händer intressanta saker igen. Burj Khalifa har öppnat med världens första Armanihotell. Dubai metro är en succe. Sådant kommer att absorbera de tidigare nyheterna.
Något som oroar honom mer är arresteringen av en brittisk kvinna förra månaden. I samband med att hon anmälde en våldtäkt, häktades hon för att hon delade rum med en man hon inte var gift med. Sex utanför äktenskapet är förbjudet i landet, men påföljder är ovanligt.
– Sådant kan få ogifta par att tänka två gånger innan de beställer en flygbiljett.
I staden märks i dag ingen större skillnad jämfört med för två år sedan. Turister flockas på stranden. Väskor fylls med souvenirer. Det är trängsel i restaurangerna. Låt vara att trafikstockningarna är mindre. Att de västerländska affärsresenärerna är färre. Och att lyxkonsumtionen är något lägre.
– Företag överlag kanske drar ner på längre konferensresor just nu, men fortfarande planeras konferenser. Skillnaden är att fler numera kommer från närmare håll, säger Fredrik Reinish, resort manager på Jebel Ali Golf Resort & Spa.
I det stora hela tycker han att krisen varit bra för turismen.
– Många hotell har insett att prisnivån var väldigt hög tidigare. I genomsnitt har kostnaderna för ett hotellrum sjunkit med 30–40 procent.
Johann Viljoen menar att det finns två anledningar till att Dubai kommer att fortsätta vara en bra resedestination.
– Dels är emiratet bra på att marknadsföra sina styrkor. Och dels har det bra kommunikationer. 2010 kommer inte att se dåligt ut. Men den riktiga vändningen kommer inte förrän året därpå.
En förändring kan vara att resandet blir mindre extremlyx, mer mainstream. För fem år sedan fanns få bra budgetalternativ. Renhållningen på de enklare hotellen lämnade ofta annat att önska och öppen prostitution var inte ovanlig.
Något som stödjer den teorin är att antalet flygresenärer till emiratet inte har minskat.
– Dubai är ett av våra populäraste resmål. Vi har definitivt sett en ökad trend 2009 jämfört med året innan, säger Åsa Larsson, informationsansvarig på Norwegian i Sverige.
Förutom Norwegians utökade turlista har även Qatar Airways ökat kapaciteten till Doha, varifrån det går skytteltrafik vidare till Dubai.
– I det här fallet kan man nog säga att all pr är bra pr. All publicitet rörande pengakris och sjunkande priser gör att många vill passa på att åka nu, säger Lena Skoglund, ansvarig för Dubais turism i Sverige.
Faktum kvarstår. Så gott som solgaranti i kombination med liten tidsskillnad och kort flygtid lockar turister. Och för affärsresenärer som vill in på Mellanösterns marknad är Dubai svårslaget. En trygg stad med bra förbindelser, relativt öppen attityd till västerländska seder och ett ledarskap som satsar på företag är svårslaget i regionen.
Samtidigt går det inte att sticka under stol med att de dåliga finanserna påverkar Dubai. Abu Dhabi räddade Dubai från finansiell undergång. Några veckor senare gjorde världens högsta torn ett av historiens kanske dyraste namnbyten. Dubais kronjuvel Burj Dubai blev i stället Burj Khalifa, för att hedra Abu Dhabis regent shejk Khalifa.
Det är tydligt var pengarna och makten finns.
I lugn och ro bygger Abu Dhabi morgondagens kulturella turistmagneter med sin oändliga källa av oljepengar. Inom några år kommer Louvre Abu Dhabi och världens största Guggenheimmuseum ha vuxit upp i närheten av nyligen färdigställda Formel 1-banan.
I Dubai har byggnationen av nya projekt avstannat. Emiratet är utblottat. Men fortfarande har det en liberal alkoholpolitik, en vibrerande klubbscen, spektakulära hotell, märkesaffärer och roliga nöjesanläggningar som inomhusskidbacken och vattenparker.
Om Abu Dhabi är på väg att bli arabvärldens kulturella centrum, är Dubai på väg att bli arabvärldens svar på Las Vegas. Låt vara utan spel. Det har skett ett maktskifte. Morgondagens resenärer kommer inte att besöka Dubai. De kommer att besöka Dubai och Abu Dhabi.
5 av Burj Khalifas världsrekord
1.  Världens högsta skyskrapa, 828 meter.
2.  Världens snabbaste hiss (64 kilometer i timmen).
3.  Världens högst belägna pool (våning 76).
4. Världens högst belägna moské (våning 154).
5.  Världens högsta bygge (tidigare rekord innehas av KVLY-TV-mast i North Dakota 628,8 meter).
Text: Vendela Fredriksson
Foto: jumeirah.com

Kommentarer är stängda.