Christer Nordlund, vd HRG Nordic
Har Ukrainakrisen påverkat er verksamhet?
– När krisen drog igång plockade vi hem resenärer som vi hade i Ukraina, i övrigt har det inte påverkat oss.
Vilka tidigare internationella kriser har påverkat er verksamhet mest?
– Finanskrisen som kom till Sverige 2008 hade ett stort och långvarigt genomslag. Egentligen var det först i höstas som vi märkte att effekterna släppte.
– Gulfkriget var före min tid men kolleger har berättat att det var som att släcka ljuset. Och så har vi förstås 9/11, då allt stod helt stilla några veckor. Men effekterna var inte så långvariga.
Knut Morten Johansen, informationschef SAS
Har Ukrainakrisen påverkat er verksamhet?
– Nej, men på grund av krisens omfång och möjlig påverkan på våra passagerares säkerhet och vår egen verksamhet har vi en ständig dialog med berörda myndigheter och följer de officiella reseråden.
Vilka tidigare internationella kriser har påverkat er verksamhet mest?
– Gulfkriget innebar att dels oljepriserna steg kraftigt vilket påverkade flygbolagens ekonomi negativt, dels att rädslan för terrorattentat ökade, vilket bidrog till ett minskat resande.
– Efter 9/11 drabbades branschen också av en stor terrorskräck. 9/11:s dramatiska ändringar i säkerhetsarbetet vilket betydde stora extrakostnader för flygbolagen och många gick i konkurs. Vi såg en konsolidering av marknaden som följd. Det tog flera år för luftfarten att hämta sig efter 9/11.
– Internationella finanskriser påverkar alltid efterfrågan på flygresor. Hur det påverkar de enskilda flygbolagen beror på bolagets linjenät.
Håkan Andersson, försäljningschef butik, Ticket
Har Ukrainakrisen påverkat er verksamhet?
– Ticket märker inte av någon oro för att resa till Ryssland och det är inget som har påverkat vår försäljning.
Vilka tidigare internationella kriser har påverkat er verksamhet mest?
– Terroristattacken den 11 september tog död på hela marknaden. Det höll i sig benhårt ända in i november. Till slut införde ett antal arrangörer ett prisrally för att få igång resandet igen och då vände det uppåt igen.
– Kuwaitkriget som inleddes 1990 påverkade resebranschen dramatiskt. Marknaden stannade upp och Sverige var dessutom på väg in i en finanskris, vilket också påverkade försäljningen negativt.
Till sist har vi de politiska konflikterna/protesterna i Thailand som visserligen inte har ägt rum på turistorterna och resenärerna avskräcks inte från att resa dit, men över tid har oroligheterna avtrubbat turistnäringen något.
Marie Malmros, informatör Fritidsresor
Har Ukrainakrisen påverkat er verksamhet?
– Nej, inte alls. Resenärerna kopplar inte alls ihop den krisen med våra resor.
Vilka tidigare internationella kriser har påverkat er verksamhet mest?
– Gulfkriget 1990–1991 var den första större händelsen som påverkade resandet i stort under en period. Om jag inte har helt fel var det första gången en del arrangörer upplevde en negativ bokningsingång (fler som bokade av än som bokade), framförallt i januari–februari 1991. Det var hoten om terroraktioner som påverkade allt resande. Resandet tog sedan fart igen relativt snabbt.
– 11 september 2001. Resandet sjönk kraftigt i direkt anslutning till terrordådet. Detta blev starten för många lågkostnadsbolag med Ryanair i spetsen som snabbt kunde bygga upp en stor kapacitet. För Fritidsresegruppen innebar 11 september att vi hade en alldeles för stor flygplansflotta och långa hotellkontrakt vilket resulterade i stora förluster.
– Arabiska våren påverkade framförallt resandet till Nord-afrika, man slutade inte resa utan resandet tog snarare nya vägar. Framförallt till Kanarieöarna.