På analytikerspråk kallas det för konsolidering på en fragmenterad marknad. På campingmarknaden finns det runt 1 000 aktörer, men de flesta är små familjeföretag med liten omsättning.
Campingbranschen började i hög grad växa fram som en bisyssla, något att dryga ut inkomsterna med under sommarmånaderna. Några få har genom sitt läge, hårt arbete och produktutveckling växt sig lite större.
Campingbranschen har beräknats omsätta åtta miljarder kronor. De 30 största företagen står för nära 1,5 miljarder kronor.
Men de senaste åren har sett framväxten av en branschjätte. Det började när Nordic Camping & Resort och First Camp gick samman 2019 och ytterligare ett steg togs i somras när Svenska Campingpärlor infogades i United Camping-koncernen och ska in under First Camps varumärke.
Och den utvecklingen lär fortsätta. ”Campingbranschen är generellt sett omogen med en relativt låg grad av professionalisering, digitalisering och konsolidering jämfört med många andra sektorer”, skriver United Camping i årsredovisningen.
Branschen har klarat sig hyfsat under coronakrisen och visar generellt sett på god lönsamhet och en tillväxt i gästnätter på runt två procent per år före corona och en tillväxt i omsättning på fem procent över tid.
Johan Söör, vd First Camp
– Jag kom in i branschen 2018, och såg att här fanns en unik kombination av god tillväxt, stabil marknad och mycket kvar att göra. Jag blev taggad och såg att här fanns en oslipad diamant. Lönsamheten är god och jämfört med hotell är det mindre investeringstungt, säger Johan Söör, vd First Camp.
– Fortsättningen för First Camp? Ja, vi har gjort ungefär tio procent av vad som går att göra när det gäller konsolidering. Vi har gjort många förvärv nu och lärt oss vad man bör titta på och hur vi integrerar en ny camping i First Camp-familjen. Vi ser att en tillväxt är möjlig även i näraliggande länder. Det är en omogen bransch i Sverige, men i andra länder är den ännu mer outvecklad, säger han.
Jämförelsen med hotellbranschen ligger nära till hans, där kedjorna blivit allt mer dominanta. Inte minst bidrar digitaliseringen till att samma sak sker i campingbranschen. Om camparen förut åkte förbi och kollade om det fanns plats sker en allt större del av bokningarna i dag via förhandsbokning på nätet.
First Camp har i dag 49 campingar i Sverige och fem i Danmark, med förvärvet av Svenska Campingpärlor. Johan Söör gör ingen hemlighet av att de även tittar på Norge, största ägaren, riskkapitalbolaget Norvestor som verkar på nordiska marknaden startades dessutom där.
– Även andra länder söderut är intressanta på sikt. Och det finns mycket intressant även i Sverige och Danmark. Men det kan ta ett par år fram till en färdig affär. Ofta blir det aktuellt i samband med livsskiften, när en ny ägargeneration inte vill ta över eller något annat livsavgörande händer, säger Johan Söör.
– Visst har de hört av sig och frågat om jag vill sälja. Men jag har sagt att de inte har råd, säger en campingägare som fått frågan.
First Camp/United Camping räknar kallt med att de inte kommer att vara ensamma som kedja i Sverige. Fler kommer att försöka sig på en konsolidering i branschen, men kedjorna kommer inte svälja alla, fristående campingar som omhuldar just sin plats och sina gäster kommer att vara kvar.
Att First Camp kunnat och kan växa beror ett starkt team och ägare som ser möjligheterna, menar Johan Söör. Norvestor äger i dag 91 procent av kedjan och gick in i Nordic Camping & Resort 2016, resterande nio procent ägs av personer på nyckelfunktioner i företaget.
– Riskkapital kan ha dålig klang ibland, men vad det handlar om är ju pensionskapital som ska ge god avkastning. Vi har ägare som vill satsa och ser oss som ett tillväxtcase. 2021 lade vi högsta summan någonsin i investeringar trots pandemin.
Men det man vet är att förr eller senare ska riskkapitalet ha återbetalning på hela insatsen.
– Fast en exit för Norvestor är inget vi ser i närtid, säger Johan Söör.
Fakta: KOA, Kampgrounds of America, är världens största campingkedja med 520 anläggningar i USA och Kanada. Den startades 1962 i Billings, Montana där huvudkontoret fortsatt finns kvar. Under pandemin har camping som semesterform växt även i Nordamerika. 48 miljoner amerikaner campade någon gång under 2020, tio miljoner av dem gjorde det för första gången.