Det ösregnar på Stureplan i Stockholm när Travel News besöker hotell Kung Carl i slutet på maj. Våren står och stampar och ännu har vi inte fått exakta besked om när restriktionerna ska lätta. Men trots ett osäkert läge har familjen bakom verksamheten bestämt sig för att gasa.
Men vi börjar att prata om krisen.
– Vi brukar säga att det alltid går att fylla det här hotellet. Frågan är bara vad vi ska ta betalt. Men under pandemin var det ingen som ville bo här. Ingen ville vara på Stureplan även om vi hade betalat dem för att bo hos oss, säger vd Marcus Östlundh.
Han driver hotellet tillsammans med sina två systrar Therese Hammar och Lina Östlundh. De är tredje generationens hotellägare. I koncernen ingår sex hotell: Malmö, Mölndal, Örebro, Ängelholm, Stockholm och Hudiksvall.
Det hela började efter andra världskriget med att familjen Östlundh ville göra något kul och sålde sin begravningsbyrå i hemstaden Hudiksvall och köpte ett hotell i Stockholm. Efter diverse affärer förvärvade man 1977 Kung Carl.
Kung Carl öppnade första gången 1866, då låg verksamheten vid Brunkebergstorg. Dåvarande kungen godkände hotellets namn.
När legendariska hotell Rydberg föregångaren till Grand Hôtel lades ner i slutet på 1800-talet skrev man i lokalpressen att det gjorde inget för Kung Carl finns fortfarande kvar. Sedan 1925 ligger hotellet vid Stureplan och nu ska man få ett av sitt livs ansiktslyftningar. Under åren har Kung Carl växt från sina ursprungliga 44 rum.
– Det var december förra året mitt under krisen som fastighetsägaren Fabege hörde av sig och sa att vi kunde få ta över Starbucks lokal i hörnet Birger Jarlsgatan och Kungsgatan. Äntligen kunde vi få en vettig entré, säger Marcus Östlundh.
Men samtidigt skulle man våga satsa? Det tog ett tag att övertyga alla syskon om att det var ett bra projekt.
– Vi hade en beläggning på åtta sålda rum när det var som mörkast, säger Marcus Östlundh.
Totalt finns 143 rum.
Men nu har man bestämt sig för att satsa. Dagens Kung Carl ligger i två fastigheter och just nu renoverar man den äldre delen av huset med 60 rum. De ska få nya badrum och de rum som ännu inte har AC ska få detta.
– Det är sällan det behövs, men de dagar mitt i sommaren som det är riktigt varmt i Stockholm måste det finnas, förklarar Marcus Östlundh.
De stora förändringarna sker dock på markplan. Den gamla receptionen ska flyttas ut i den nya lokalen som också kommer att innehålla en stor cocktailbar som ska heta La Belle Epoque. Här är takhöjden 5,32 meter med stora fönstervalv ut mot gatan.
– Vi tror att efter pandemin kommer det att bli en ny gyllene epok, säger Marcus Östlundh.
Inredning kommer att vara jugend, art nouveau och målet är att det ska kännas lyxig. Ansvarig för inredningen är Lina Östlundh.
Och vilken dryck var den hetaste när det förra seklet var ungt? Svar punch. Runt det förra sekelskiftet hade Kung Carl en egen punsch som nu åter ska börja tillverkas. Den är tänkt att bli en bärande ingrediens i de drinkar som ska blandas i baren. Totalt har man beställt 2500 flaskor av Spendrups. Hus-champagnen blir Perrier-Jouët.
De gamla receptionen kommer att bli en bistro och jazzbaren på baksidan ut mot Norrlandsgatan kommer att renoveras och få en ny fast scen.
– De som kommer och hit och äter brunch kommer att känna igen sig.
Ansvarig för den nya restaurangen är en av hotellets stamgäster: Magnus Helgesson. Han är legendar i restaurangbranschen. Redan som 23-åring startade han Harrys restaurang i Falkenberg som idag är en stor kedja. Då gick han under namnet Alexander Lukas eftersom allt att han tog i blev framgångsrikt.
De senare åren är Magnus mest känd som föreläsare och coach, men han har även hunnit med åtta år som vd på Sturebadet Health. Där lyckades han få medarbetarna att uppskatta sin arbetsplats, nöjd medarbetare-index gick från 1,9 till 4,2.
– Det kan lätt bli lite insnöat när man är en familj. Vi tog in Magnus för att få lite andra perspektiv, säger Marcus Östlundh.
I mitten av september räknar man med att renoveringen ska var klar och den nya restaurangen ska öppna.
Och man samarbetar gärna med grannen Sturebadet på andra sidan gatan.
– Vi ser gärna att vår gäster går ut i morgonrock och går under svampen och in till badet.