1. LOCKAR I LAND – DET ÄKTA OCH DET ARTIFICIELLA
Robotservice, ännu brantare vatten rutschkanor, teknikladdade och akro batiska shower, fler bäddar och flexiblare middagar – gärna utomhus. Kryssnings fartygen fortsätter att göra sitt bästa för att överraska. Samtidigt som de nya fartygen blir fler, större och häftigare ökar fokus på de hamnar man besöker. Särskilt viktigt blir detta för äldre och mindre fartyg som inte kan locka med en spektakulär ombordupplevelse.
I Europa vill gästen hinna uppleva så mycket som möjligt vilket rederierna hörsammat; en trend vi redan sett är längre stopp, med övernattning där det är motiverat. Men hur kryssningsrederierna än må försöka förnya sina rutter lär ingen ”hitta ett nytt Phuket” som David Malmberg uttrycker det, vd för Wonder cruises.
– Kryssningsprodukten utvecklas hela tiden, inte bara fartygsmässigt. En tydlig trend är hur rederierna jobbar med det som händer i land. Norwegian Cruise Line satsar exempelvis 400 miljoner dollar på att höja kryssningsgästens upplevelse, där den nya ödestinationen Harvest Cay ingår, säger David Malmberg.
Royal Caribbean, Holland America och Princess Cruises har alla haft egna privatöar i Bahamas sedan länge. Först var Norwegian Cruise Line med Great Stirrup Cay, och i november 2017 lanseras alltså nästa ö – Harvest Cay – som ligger i Belize.
MSC Cruises satsar också i Bahamas, närmare bestämt 200 miljoner dollar på ett marinreservat som ska heta Ocean Cay MSC Marine Reserve. Projektet beräknas vara färdigt i december 2017 och ska ta emot gäster från både MSC Divina och nya MSC Seaside, som för övrigt gör sin debut i Karibien i december 2017. Carnival Cruise Line har istället satsat i Dominikanska Republiken där de nyligen lanserade destinationen Amber Cove.
2. SNABBT VÄXANDE MARKNAD FORMAR NYBYGGEN
Medan svensken fortfarande till största del väljer Medelhavet på sommaren och Karibien på vintern ser man globalt andra tendenser i vilka kryssningsområden som växer och är heta.
– Den marknad som växer snabbast idag är den asiatiska, säger Jan Josefsson, vd på Globetrotter. Bortsett från att rede rierna flyttar fartyg till Asien och Indiska Oceanen så byggs också nya fartyg helt anpassade för den kinesiska marknaden.
I Asien finns runt 200 kryssnings destinationer i 17 länder. Enligt en färsk rapport från CLIA, Cruise Lines Inter national Association, har antalet kryss ningsfartyg i regionen ökat från 43 till 60 de senaste tre åren. Det innebär att passa gerarkapaciteten har fördubblats under samma tid och nu ligger på 3,2 miljoner.
Av den totala asiatiska kryssnings marknaden står Kina för hälften. Rederierna flyttar därför inte bara fartyg till Asien utan bygger också nya fartyg anpassade till denna marknad. I april släpps till exempel Majestic Princess som efter några inledande jungfruturer i Europa styr mot Shanghai som kommer att vara fartygets hemmahamn från juli och framåt. I maj lanseras Norwegian Joy, det andra fartyget i Norwegian Cruise Lines Breakaway Plusklass. Norwegian Joy är också skräddarsydd för den kinesiska marknaden och förläggs fulltid i Asien.
MSC Cruises har tidigare meddelat att MSC Splendida kommer att kryssa i Kina från maj 2018, och den asiatiska delen av Costagruppen Costa Asia bygger två nya fartyg särskilt för den asiatiska marknaden på varvet i Fincantieri. Fartygen ska vara klara 2019 och 2020 och kommer att ha en kapacitet på 4 200 passagerare.
– En annan bubblare är Australien där utbudet ökar, fortsätter Jan Josefsson. För oss nordbor kan det kännas något långt bort men det är perfekt om man vill besöka Australien, Nya Zeeland, Söderhavet och andra exotiska platser man knappt hört talas om.
Det går inte heller att bortse från de senaste årens intresse för Kuba som säkert inte mattas under 2017, såvida inte Donald Trump återinför blockaden mot landet. Celestyal Cruises, Thomson Cruises Fred Olsen och nedan nämnda och nya Fathom är några exempel på rederier som kryssar hit. MSC Cruises satsade också tidigt på Kuba och har nu två fartyg som utgår från Havanna.
3. UNIK NATUR OCH VOLONTÄRARBETE
Kryssaren som bara vill ha avkoppling, sol och bad kommer alltid att finnas men parallellt märks en trend påverkad av vår tids klimatförändringar, ökade miljömedvetenhet och tankar om hållbara samhällen. Nu vill vi gärna kryssa för att få mäktiga naturupplevelser och lämna ett positivt avtryck.
Ett sätt som detta tar sig uttryck på är med så kallade expeditionskryssningar där kryssningsgästen får upptäcka exotiska och avlägsna områden tillsammans med en expert som berättar om flora och fauna. Det är inte nytt men intresset ökar.
Seabourn kryssar till exempel till Antarktis och Patagonien, Silversea Expeditions kryssar till Söderhavet, Galápagos, Nya Zealand och många fler platser medan Hurtigheten också hamnar i denna kategori med sina äventyrskryssningar där man bland annat kan resa i Thor Heyerdahls fotspår.
En intressant uppstickare inom denna genre är nya rederiet Fathom som ingår i Carnivalgruppen. De kallar sin produkt för impact travel och erbjuder kryssningar till Dominikanska republiken och Kuba med ett enda fartyg, Adonia som tar 700 passagerare. I princip innebär en kryss ning med Fathom att man arbetar som volontär. Ombord får man lära sig om de samhällen man besöker, på plats hjälper man de lokala invånarna med till exempel vattenrening, engelska och olika kulturella projekt.
4. ALL INCLUSIVE – PÅ RIKTIGT
Flera av de stora rederierna säger sig ha kämpat länge med låga biljettpriser. An ledningen har varit att man inte velat ligga högre i pris än jämförbara konkurrenter och inte avskräcka förstagångskryssaren som ofta lockas av ett lågt pris. Resultat: man har inte vågat höja priset och istället försökt ta igen detta ombord.
Men med ett rykte om sig att vara en resform som är all inclusive har intrycket i vissa fall blivit allt annat än positivt när jungfrukryssaren väl ombord märker att mycket kostar extra: dryck, utflykter, internet, specialrestauranger och ibland även vissa shower och aktiviteter. Rederierna testar nu en taktik som gör att fler kryssningar går mot en mer inkluderande upplevelse: istället för att sänka priset bakar de in mer upplevelse i det pris de vill ta ut.
Celebrity Cruises har med sin kampanj Go Big, Go Better, Go Best låtit passagerare som bokar en utsideshytt eller bättre välja mellan att få dryckespaket, förbetald dricks, internet eller pengar att spendera ombord. Norwegian Cruise Lines kallar sin mervärdeskampanj för Free at Sea och Holland America Line har haft en liknande kampanj de kallat Plan a Cruise Month med erbjudandet explore4 där de också lockat gästen med olika mervärden. Ett rederi som redan har dryck och dricks inkluderat är tyska TUI Cruises som dess utom släpper ett nytt fartyg 2017.
5. LYXEN BLIR ALLT LYXIGARE
Om nu de stora rederierna med sina tre och fyrstjärniga jättefartyg lockar kunder med allt mer i kryssningsbiljetten – vilket kommer leda kryssningar tillbaka till den ursprungliga lyxstämpeln – vart lämnar det då de riktigt exklusiva rederierna? Jo, även de blir allt lyxigare. Just lyx är en växande trend i sig.
Först ut var Regent Seven Seas Cruises nya fartyg Seven Seas Explorer (juli 2016) som tidigt haussades att bli världens lyxigaste. Ombord finns bara sviter, butlerser vice dygnet runt och The Regent Suite har till och med eget spa. På Explorer, liksom på flottans övriga fartyg, ingår allt från champagne till utflykter och wifi.
Nästa konkurrent om titeln ”världens lyxigaste fartyg” blev Seabourns nyhet Encore, som lanseras i december 2016. Designad av Adam Tihany ska fartyget ge känslan av att befinna sig på en exklusiv lyxyacht. Silverseas nya fartyg Silver Muse börjar kryssa mellan världens bästa sevärdheter och små idylliska hamnar från april 2017 och kommer garanterat också bli en värdig kandidat om titeln.
KRYSSNINGSTRENDER – EN ÖVERSIKT
• Mer tid i land. Särskilt i hamnar täta på sevärdheter och nattliv.
• Fler privatöar i Karibien. Plus för att de ger paradiskänsla, minus för att det är artificiellt.
• Asien växer snabbast. Fler nya fartyg förläggs här och anpassas för marknaden.
• Natur och kultur. Vi vill hinna uppleva unika områden – innan det är försent. • Volontärkryssa. Att hjälpa till i en by på Kuba ger semestern en ny betydelse.
• All inclusive, snart på riktigt. Mer och mer ingår i kryssningsbiljetten. • Tävlan om att bli världens lyxigaste fartyg. Flera lyxrederier bygger nya fartyg.
10 NYA FARTYG SOM SLÄPPS 2017
(fartygsnamn, rederi, antal bäddar, lanseringsmånad)
• Viking Sky, Viking Ocean Cruises, 930, februari.
• Silver Muse, Silversea, 596, april.
• Majestic Princess, Princess Cruises, 3 560, april.
• Norwegian Joy, Norwegian Cruise Line, 4 200, maj.
• MSC Meraviglia, MSC Cruises, 4 500, maj.
• Mein Schiff 6, TUI Cruises, 2 500, juni.
• National Geographic Quest, Lindblad Expeditions, 100, juni.
• Viking Sun, Viking Ocean Cruises, 930, oktober.
• MSC Seaside, MSC Cruises, 4 140, november.
• Flying Clipper, Star Clippers, 300, slutet av 2017.
Text: HEIDI ROVÉN