”Storbritannien upplever ett fall av investeringsfobi”
Storbritannien har problem, och problem också med sin egen självbild och omvärldens bild av dem. De har sjunkit sex platser nedåt på den globala rankningen för ekonomisk konkurrenskraft eftersom företagsledare har tappat förtroendet för landet.
I den årliga World Competitiveness-rankingen från International Institute for Management Development föll Storbritannien från 23:e till 29:e av 64 länder.
I en separat analys varnade IMD för att år av underinvesteringar håller tillbaka tillväxten och skadar ambitionerna att bygga upp gröna näringar. De uppskattade att nationen skulle ha fått ytterligare 560 miljarder pund i reala termer om investeringar från privata företag hade gjorts och regeringen hållit sig på genomsnittet för gruppen av sju sedan 2005.
– Storbritannien upplever ett fall av investeringsfobi, och regeringens motvilja mot att investera för att ta vara på framtida möjligheter hindrar oss från att ta oss ur den tillväxtundergång vi befinner oss i, säger George Dibb, biträdande chef för ekonomi på IPPR .
Siffrorna understryker utmaningen brittiska regeringen har med att återuppliva ekonomisk tillväxt med en arbetskraft som har minskat sedan pandemin. Storbritanniens stagnerande produktivitet och inflationsnivåer, har undergrävt investerarnas förtroende både för aktier och företag. Respondenterna sa att landet hade blivit mer byråkratiskt, regeringen mindre effektiv och arbetskraften mindre produktiv.
Danmark har topplatsen 2023 liksom 2022 och Irland hoppade nio platser till andra. Schweiz, Nederländerna och Singapore slutförde topp fem. Sverige kommer i rankingen på plats 8 (från 4 förra året och tvåa 2021). Finland är på plats 11 och Norge på 14.
– Den dramatiska nedgången i undersökningsindikatorerna tyder på en systemisk pessimism om framtiden, säger Arturo Bris, ledande forskare på rankingen och chef för IMD World Competitiveness Centre, till Bloomberg.
Mer än 6 400 ledande befattningshavare från hela världen intervjuades för den globala rapporten.
”Regeringsinkompetens, dålig arbetsplatskultur och restriktiva immigrationslagar var bland flera orsaker till att Storbritannien klarade sig dåligt”, står det i rapporten.
Rapporten fann också att Storbritannien blir allt mer byråkratiskt, trots regeringens löfte att använda ”Brexit-friheter” för att minska regleringen.
Frankrike tappade fem platser till 33:e plats i rankingen. Tyskland föll sju platser till 22:a.