Annons:

Premium

Sommartrafiken i Köpenhamn räddat genom hemligt avtal

Efter ett utdraget spel under flera månader har danska flygledarna och statliga flygplatsbolaget Naviar ingått ett avtal. Det räddar resandet för de som passerar Köpenhamns flygplats på sommarresan. Men vad avtalet innehåller är hemligt. Text: Janne Sundling

”Vi ser fortfarande en risk att detta avtal inte säkerställer tillräckligt, men det får tiden utvisa”

Avtalet ”ska stödja en normalisering av hanteringen av flygtrafiken på de danska flygplatserna och det danska luftrummet”, skriver Naviair i ett pressmeddelande under torsdagen.

”Med avtalet är det vår tydliga förväntning att vi snabbt kommer att se en betydande minskning av förseningar orsakade av Naviair”, säger Mads Kvist Eriksen, tillförordnad vd för Naviair.

Esben Blum, ordförande i flygledarfacket DACTA, konstaterar dock att det inte är en långsiktig lösning.

Köpenhamns flygplats utvecklingsplan talar också om eventuell utökad kapacitet till så mycket som 55 miljoner passagerare.

– Vi tror att det är viktigt att det skapas lugn för att försöka hitta de långsiktiga lösningarna för Naviairs framtid. Vi ser fortfarande en risk att detta avtal inte säkerställer tillräckligt, men det får tiden utvisa.

Men efter månader då landets flygledare och Naviair har bråkat offentligt, har man plötsligt slutit ett hemligt avtal, där man inte kan få reda på vad man kommit överens om för att få flygledarna att rädda sommaren till de danska flygpassagerarna.

Sedan den dramatiska konflikten bröt ut i våras har flygledarförbundet argumenterat för både högre löner och bättre arbetsvillkor. En lön som skulle vara i nivå med statsministerns.

Om det inte skedde skulle flygledarna leta utomlands efter bättre betalda jobb, förklarade de. 

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024