Oavsett om ditt främsta intresse är mat, kultur, historia, natur, konst eller arkitektur, kommer du garanterat få en oförglömlig reseupplevelse i Japan!
Här är ett litet axplock av de många unika boenden, gastronomiska upplevelser, muséer och vandringsleder som gör Japan till ett helt unikt resmål.
Tre ”must-eats”
Japansk mat är känd och älskad över hela världen. Speciellt sushi, som nog är det som de flesta svenskar förknippar med det japanska köket. På senare år har det också öppnat ramen-restauranger i allt fler städer både här hemma och i utlandet. Men japansk mat är så mycket mer. Japansk matkultur är så speciell att den till och med utsetts till immateriellt världskulturarv av UNESCO.
För många gourmander är Japan ett drömresmål som ligger högt upp bucket-listan. Tokyo är den stad i världen som har flest Michelin-restauranger. Utöver det finns så klart även ett stort urval av mindre lokala restauranger att utforska. Nästan vart man än reser i Japan slås man av den höga kvaliteten på råvarorna. ”Washoku” är en annan gemensam nämnare.
Washoku betyder ”japansk mat” och är ett samlingsord för alla traditionella japanska rätter som till exempel sushi, sukiyaki, kaiseki, nabe, tempura och andra klassiska familjefavoriter. Traditionell japansk mat baseras ofta på lokala, säsongsaktuella ingredienser och umami.
Här är tre MÅSTEN att provsmaka när du besöker Japan.
1# Sublim sushiupplevelse
Sushi är utan tvivel den mest kända japanska maten. I Tokyos Ginza-område gömmer sig en riktigt pärla! En lykta ut mot gatan är allt som markerar ingången till Ginza SUSHI AOKI, en internationellt erkänd sushibar i Tokyos Ginza-område. Den som har tur att få en plats vid bardisken upptäcker snart att det inte är någon medelmåttig mat som serveras. Här trollar kocken Aoki fram rätter enligt den traditionella Edomae-stilen med dagsfärsk fisk och skaldjur från Toyosu fiskmarknad.
#2 Ramen, ultimat “comfort food”
De japanska nudelvarianterna Soba och Udon spelade en central roll i Japans gastronomi redan på mitten av 1800-talet, då den kinesiska rätten ramen bredde ut sig i landet. Ramensoppan skapade stor begeistring, eftersom nudlarna innehöll ingrediensen kansui, vilket skapar deras karakteristiska ”bounce”.
I dag finns det fyra olika varianter av ramen, baserade på olika sorters buljong: miso ramen, shio ramen, shoyo ramen och tonkutso. En annan vanlig och billigare variant av ramen är snabbnudlarna. Nudelsoppan är i dag en av Japans mest populära ”comfort foods” och går att hitta i varje gathörn.
#3 Buddhistisk kokkonst
Shojin ryori, som är en traditionell matstil bland de buddhistiska munkarna i Japan, växte i popularitet i samband med att zenbuddhismen bredde ut sig på 1200-talet.
En typisk shojin ryori-måltid centreras kring sojabaserade råvaror som tofu tillsammans med årstidens grönsaker och vilda bergsväxter, som anses skapa balans för kropp, sinne och själ. Det används varken kött eller fisk och sällan animaliska produkter, så det är även en kost som passar veganer.
Trots att varken kött, fisk, vitlök eller lök används i rätterna, så saknas inte smak eller färg. Shojin ryori baseras på fem principer: Varje måltid består av fem färger (grön, gul, röd, svart och vit), fem smakvarianter (sött, surt, salt, bitter och krydda) och fem tillredningsmetoder (rå, kokt, grillad, ångad och stekt). Det används säsongsaktuella ingredienser, som till exempel rotfrukter om vintern och gurka om sommaren.
Tre kulturella upplevelser
Under en resa i Japan finns många möjligheter att komma nära den japanska kulturen och landets stolta traditioner.
#1 Träffa en geisha
Stadsdelen Furumachi i staden Niigata är ett av de bästa områdena för att uppleva geisha-kulturen i Japan. Här dateras geisha-traditionen till mer än 200 år tillbaka i tiden och än i dag finns möjlighet att få en inblick i traditionen. Här kan man se geishorna (eller ”geigi” som det kallas på lokal dialekt) framföra till exempel sin traditionella musik och dans. Det finns även möjlighet att provsmaka traditionellt japanskt matcha-te.
#2 Koppla av i en onsen
Ett annat måste, är att besöka en så kallad ”onsen”. Onsen är ett bassängområde med vatten från varma, naturliga källor. Många kommer långväga ifrån för att njuta av källornas helande egenskaper. Besöker man i stället en sento, ett offentligt badhus, används kommunalt vatten.
#3 Bo på ett japanskt värdshus
I anslutning till de varma källorna ligger ofta så kallade ryokaner, som är ett slags japanskt värdshus och antagligen även den äldsta formen av hotell i världen. Japanska ryokaner tros kunna dateras ända tillbaka till 700-talet.
Det finns olika slags ryokaner, från mer traditionell till modern stil. Något de dock har gemensamt är särskilda tatami-mattor på golvet, futon-madrasser, yukata-rockar och de traditionella kaiseki-måltiderna, som består av flera olika rätter.
Tre unika vandringsleder
Nästan oavsett vart man semestrar i Japan, befinner man sig i närheten av ett berg. Det finns ett stort urval av vandringsleder att välja mellan, från mysiga promenader till mer utmanande stigningar för vandrare och bergsbestigare.
Att vandra är ett perfekt sätt att uppleva nya sidor av Japan på. Längs vandringslederna väntar både vattenfall, kristallklara floder och storslagen utsikt. Beroende på om man reser under våren, sommaren, hösten eller vintern, ändrar sig också landskapet och färgerna hela tiden.
#1 Ikonisk pilgrimsled
I Yoshino-Kumano National Park invid Kii-bergskedjan finns flera heliga platser och pilgrimsleder – kända som Kumano Kodo. Här finns olika leder i varierande längder som kan kombineras efter behag. De mest kända heliga platserna är Yoshino/Omine, Kumano Sanzan och Koyasan. Den mest populära rutten är den 7 km långa leden som sträcker sig från Hosshinmon-oji till Kumano Hongu Taisha Grand Shrine. Vill man vandra i flera dagar är den 68 km långa Nakahechi-leden som startar vid Takijri ett populärt val. Härifrån väntar omkring tre till fyra dagars vandring genom bergen till Hongu. Man kan också uppleva Japans mest kända vattenfall, Nachi Falls, som mäter 133 meter och är det högsta i landet.
#2 Bergsbestigning och stjärnskådning
Chubusangaku National Park ligger i Japans norra alper och bjuder på fantastiska vandringsleder i dramatiska landskap. Området kan besökas både sommar och vinter och kan även utforskas på cykel. Många kommer hit för att bestiga Mt. Yakedake, här finns nämligen en av de mest populära vandringslederna i området. Det finns fler olika rutter att välja mellan – från dagsturer till flera dagars vandringar med övernattning på berget. Vill man hellre utforska skogarna och sjöarna i området med en guide, kan man bland annat delta på stjärnskådningsutflykter, när mörkret faller på.
#3 Kulturell cykel- och vandringssemester nära Tokyo
Endast två timmars tågresa från Tokyo ligger Nikko National Park, som är känd för sina berg och skogar. Området är särskilt välbesökt om hösten, när träden färgas gula och orange och nästan får området att se ut som att det står i brand. Under en vandring- eller cykeltur i parken passerar man vattenfall och en av Japans mest kända helgedomar, Nikko Toshogu Shrine. Det finns flera möjligheter till cykelutflykter i parken – både dagsturer och längre turer med övernattning. Man kan också cykla genom den mindre utforskade delen av Okkunikko, här väntar berg och sjöar.
När bör jag resa till Japan?
Vädret varierar från region till region och varje säsong har en egen charm.
Om våren reser många till Japan för att uppleva naturen – inte minst för att se körsträden slå ut i blom. Vårens milda temperaturer gör också att det är en populär säsong bland dem som vill utforska landets städer och landsbygd.
Japan är omgivet av hav och under sommaren samlas många på stränderna. Samtidig som det oftast är svalare uppe i bergen i sommartid. Tyfonsäsongen sträcker sig från juni till november, vilket man bör ta höjd för i sin reseplanering och vara beredd på att rutten kanske måste ändras längs vägen.
När hösten kommer färgas naturen röd, orange och gyllengul – vanligtvis från slutet av september till och med början av december. I denna period är vädret återigen milt och därmed idealiskt för besökare som gärna vill göra en rundresa och utforska landet. Dessutom är hösten skördetid, vilket särskilt gourmander sätter extra pris på.
Vinter i Japan betyder skidsport för många. Från december täcks bergen av den ikoniska pudersnön och vädret är ofta klart. Att besöka några av Japans många varma källor är också en alldeles speciell upplevelse om vintern.
Om Japan
Japan ligger i östra Asien och består av 6852 öar. Ögruppen har en avlång, böjd form och sträcker sig 3300 km från söder till norr. 2019 var invånarantalet i Japan 126,17 miljoner, vilket motsvarar 1,6% av hela världens befolkning. Som jämförelse, är landet ungefär lika stort till ytan som Tyskland; eller lite mindre än den amerikanska delstaten Kalifornien.
70 procent av landets yta består av berg och skog. Speciellt på ön Honshu finns flera höga berg, varav Mt. Fuji är det högsta på 3776 meter.
Japans natur består även av snötäckta Hokkaido i norr och subtropisk djungel och korallrev vid Okinawa i söder, medan städer som pulserande Tokyo och charmiga Kyoto lockar med ett stort utbud av kulturupplevelser.
.