Har du ännu inte hunnit se säsongens sista avsnitt av Travel News Talks? Här guidar vi dig i de viktigaste och mest omtalade delarna i avsnittet.
Vem representerar du, researrangörerna eller resebyråerna?
– Båda två, det här är en sammanslagning. Förr fanns en resebyråföreningen, en flygresearrangörsförening samt RiS, researrangör i Sverige, nu är det bara en branschorganisation som har varit en väldigt lyckad fusion. Nu verkar vi på samma sätt som våra kollegor gör i både Norge och Finland.
Har motsättningen mellan de som sålde resor och de som arrangerade resor upphört helt?
– Den motsättningen är inte lika tydlig längre eftersom att gränsen mellan arrangör och resebyrå har börjat att suddas ut. Det är många resebyråer som både är arrangör och resebyrå samt arrangörer som börjar sälja den typen av resor som resebyråer säljer. I och med att skillnaden mellan dem blir mindre så blir konflikterna mindre.
Reseindustrin håller på att återstarta, var är vi påväg, tror du?
– Man kan säga att det är en frustrerad optimism. Vi hörde Anders Tegnell säga nyligen att nu sjunker smittspridningen väsentligt i Sverige och det är positiva tecken. Men samtidigt så har vi situationer i till exempel i Grekland med små utbrott med en ökad smitta där man hotar om nya restriktioner. Det är inte riktigt säkert hur vaccinpasset ska fungera, när det ska finnas tillgängligt och vi vet inte heller när alla kommer att vara vaccinerade i Sverige. Det här är osäkerhetsmoment som faktiskt lägger en våt filt över efterfrågan för tillfället.
När tror du att efterfrågan kommer att öka igen?
– Den försiktiga och kanske lite optimistiska bedömningen är att vi kanske kommer att ligga på 40 till 50 procent utav normal volym från juli och framåt. Det tror jag är en ganska realistisk bedömning. Det gäller framförallt charterarrangörer, men även vanliga semesterresor. Vi ska inte glömma att det har varit en del resande från Sverige under vintern och även nu, men det har framförallt varit de som har hus eller vill hälsa på nära och kära utomlands. Nu kommer nöjesresandet att börja lossna från och med juli.
Kommer bolagen som har förlorat så mycket av sina intäkter att klara sig?
– Det är mycket tufft, men precis som Gröna Lund så är det många som har tagit in extra kapital, skjutit på skatterna, dragit nytta av stödåtgärder, så att man har kunnat hanka sig fram, men man är naturligtvis väldigt vingklippt och nu måste försäljningen köra igång för att man ska kunna komma på grön kvist igen.
Regeringen har beviljat lån till paketreseföretag som inte har återbetalat sina kunde för inställda resor, varför är det här bra?
– Vi la ett förslag, för mer än ett år sedan, om att staten måste gå in och lösa den situation som var med alla återbetalningar då, precis som man gjorde i Danmark till exempel. Sedan dröjde det nästan ett år innan ett konkret förslag lades på bordet och det var långt ifrån vad vi föreslog.
– Det visade sig att regeringen inte var intresserade av att hjälpa bolagen, man var angelägen om att folk skulle få tillbaka sina pengar. Därför begränsar man de här stödåtgärderna till dem som ännu inte har betalat tillbaka och de menar vi snedvrider konkurrensen. Det är inte rättvist att bara de som inte gjort rätt för sig ska få ta del utav lånen när de som har gjort rätt för sig får låna pengar från andra håll istället.
Vad kommer snedvriden konkurrens att leda till?
– Det kommer att leda till att de bolag som har betalat tillbaka och haft möjlighet att göra det, kommer att få en dyrare lånesituation än de som inte har gjort rätt för sig.
Resegaranti-systemet har inte fungerat under pandemin, vad skulle du vilja att utredningen kommer fram till?
– Vi vill lägga till ett lager på befintligt resegarantisystem, likt det danska systemet, en fond som kan gå in under extraordinära tillfällen, till exempel askmoln, pandemier och liknande, och hantera återbetalningar. Det kommer att göra situationen betydligt enklare, även för researrangörer i Sverige.
När har vi det här på plats tror du?
– Utredningen arbetar skyndsamt och ett förslag ligger från årsskiftet och kan kanske börja gälla från 1 juli.
Hur har pandemin varit?
– Ingen kunde föreställa sig det här, dels den djupa krisen över hela världen och sedan den utdragna processen, att vi står här mer än ett år efter och det är fortfarande inte löst. Det har varit extremt arbetsamt och jobbigt för alla inom hela branschen.
Vad ska du göra i sommar?
– Jag ska tillbringa en del tid på landstället i Sörmland och jobba naturligtvis, jag kan jobba från landstället. Sedan kanske jag åker till Kroatien på ett möte och så har jag en önskan om att åka och hälsa på en god vän i Nice och spela lite golf.