ocialdemokraterna i Avesta och i Jämtland hör till de som vill se en lokal turistskatt. Eller ”en lokal tillväxtpeng i form av en turismavgift som kommuner kan välja att införa för att stärka den lokala besöksnäringens attraktivitet”, som de föreslår.
Samma krav kommer från Monica Haider, Älmhultsbo och ordförande för S i Kronoberg och som sitter i riksdagens näringsutskott.
”Besöksnäringen i Sverige omsätter årligen över 300 miljarder kronor. Men i många fall tillfaller en relativt liten del av denna omsättning lokalsamhället eller ens regionen”, skriver de i sina tre motioner.
Om alla kommuner skulle införa en avgift på 30 kronor per gästnatt i Sverige beräknas intäkterna till kommunerna ligga på närmare 2 miljarder kronor, enligt en utredning av Riksdagens utredningstjänst. ”Detta skulle innebära 24,4 miljoner kronor till Strömstads kommun, 28,9 miljoner kronor till Malung-Sälens kommun och 30 miljoner kronor till Gotlands län”, skriver jämtarna utan att ta upp vad det skulle innebära för deras Åre.
Tanken på en turistskatt eller ”bäddpeng” är nu inte ny, utan något av en klassiker i besöksnäringen. SHR (i dag Visita) i Stockholm hade ett förslag om en bäddpeng på 10-20 kronor redan i slutet av 90-talet. Dåvarande Stockholm Visitors Board föreslog det 2003. Inspirationen kom från utländska förebilder där Frankrike ända sedan 1910 har en taxe du séjour. I Schweiz, Österrike och Tyskland finns en kurtaxe, och det finns motsvarande avgifter i Grekland, Nederländerna och flera italienska städer.
I januari 2020 gjorde de socialdemokratiska ledamöterna i riksdagens näringsutskott ett utspel på besök i Åre om att en avgift/skatt borde kunna införas också i Sverige. De ville ha ”en lagförändring som möjliggör för kommuner att lokalt kunna införa en turismavgift”.
För en avgift eller skatt är inte bara att införa lokalt, på samma sätt som trängselskatten i Stockholm och Göteborg krävde en nationell lagändring för att vara möjlig.
Fast S-utspelet i januari 2020 var nog inte förankrat i partitoppen eller hos finansministern. Månaden senare fick hon svara på frågor i riksdagen från två M-ledamöter om S nu tänkte införa turistskatt eller turistavgift.
”Inom Regeringskansliet bereds inget förslag om vare sig turistskatt eller turistavgift”, var Magdalena Anderssons kortfattade svar.
I svaren på motionerna från Avesta, Kronoberg och Jämtland tar partistyrelsen inte ens upp kravet på en lokal turistavgift. Finansministerns ord verkar gälla även om hon nu blir partiledare.
I motionshögen till S-kongressen finns också en ambitiös motion om besöksnäringen som alla S-distrikt i Norrland ställt sig bakom. De vill ha ”en sammanhållen politik för besöksnäringen som är bärkraftig över tid”. De vill också se att ”besöksnäring och turism bör pekas ut som ett strategiskt område för forskning och innovation” och ”att ett strategiskt arbete inleds med målet att minska regelbördan för besöksnäringen”.