När det hölls en stor demonstration utanför ryska ambassaden i Köpenhamn i helgen kastade partiledaren från Venstre, Jakob Ellemann-Jensens, fram förslaget: låt Kristianiagade där ryska ambassaden ligger byta namn till Ukrainagade.
Nu tar venstrepolitikern i Köpenhamns rådhus, Jens-Kristian Lütken, förslaget vidare och föreslår ett namnbyte av gatan.
I kvarteren vid Østerport ligger förutom Rysslands ambassad även den amerikanska ambassaden, bara ett stenkast från den ryska.
– Det är viktigt att vi redan nu visa att vi minns de ukrainare som faller i kampen mot Ryssland. Det här är så våldsamt att vi bör påminnas om det för tid och evigt, och för oss som kommun är det ett sätt att göra det på, säger Jens-Kristian Lütken till Berlingske.
Men ett så snabbt namnbyte kan vara knepigt förklarar socialdemokraterna som har överborgmästerposten i huvudstaden. Först ska omgivningen på gatan få säga sitt, men S-styret kan tänka sig att någon annan gata kan få namnet Ukrainagade.
– Ja, den ryska ambassaden ligger där, men det kan ju hända att den flyttar. Om namnet ges till en annan plats kanske det ger mer mening och processen kan gå fortare, säger en talesperson för överborgmästaren.
Jens-Kristian Lütken pekar på ett exempel i Prag där man 2020 döpte om den plats där ryska ambassaden ligger till Náměstí Borise Němcova – eller Boris Nemtsovs Plats – uppkallad efter Putinkritikern Boris Nemtsov som sköts till döds i Moskva 2015. Några få månader senare bytte ambassaden lokaler till ett ställe 400 meter bort på en annan gata.
Teknik- och miljöborgmästaren Line Barfod från vänsterpartiet Enhetslistan kommenterar förslaget i ett uttalande:
– Flera har föreslagit att vi omdöper Kristianiagade, där den ryska ambassaden ligger, till Ukrainegade. Jag tycker idéen är bra om att vi på alla sätt visar vårt motstånd mot den tragiska och meningslösa ryska invasionen. Men vi ska självklart säkra att gatans övriga invånare inte kommer i kläm, och det ska ske enligt regelverket. Min förvaltning ska nu snabbast möjligt undersöka om det är möjligt enligt gällande regler, skriver hon.
Ytterst är det upp till Köpenhamns motsvarighet till kommunfullmäktige att godkänna förslaget.